Gătește Prăjitură cu foi fragede și mac
Timp de preparare
45
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru crema de mac:
- 800 gr mac
- 1500 ml lapte
- zahăr, după gust( 150-200 gr)
- coajă de lămâie și vanilie
- Pentru foile de aluat fraged:
- 650 gr făină
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 250 gr mascarpone sau cremă de brânză Philadelphia
- 1 praf de sare
- 200 gr zahăr
- 3 ouă medii
- vanilie și coajă de lămâie
- 1 plic praf de copt, opțional
Mod de preparare
Se începe cu prepararea cremei de mac, pentru că macul necesită un timp îndelungat de hidratare.
Mai întâi măcinăm macul foarte fin, cu ajutorul unei râșnițe de cafea.
Fierbem laptele cu un praf de sare adăugat și îl turnăm fierbinte peste macul măcinat. Amestecăm rapid pentru omogenizare. Punem vasul cu lapte și mac la fiert, la foc mic pentru aproximativ o oră. Amestecăm periodic și cu foarte mare grijă, pentru că macul sare și ne poate provoca arsuri.
Când macul se hidratează și absoarbe tot laptele, stingem focul. Lăsăm crema de mac să se răcească, mai întâi la temperatura camerei, apoi o dăm la frigider până a doua zi. În acest timp, macul va continua să se hidrateze și se va transforma într-o cremă densă.
A doua zi pregătim aluatul fraged pentru rețeta de prăjitură fragedă cu mac.
Punem făina într-un vas, adăugăm sarea și praful de copt, dacă optăm să-l folosim. Aluatul nu necesită neapărat praf de copt decât dacă dorim foile mai dezvoltate, adică o prăjitură mai înaltă.
Punem untul moale într-un bol, adăugăm zahărul și le amestecăm bine până când obținem o compoziție spumoasă. Apoi adăugăm mascarponele, ouăle și aromele. Omogenizăm compoziția și încorporăm făina amestecată cu sare.
Va rezulta un aluat compact și nelipicios. Îl acoperim cu folie de prospețime și îl punem la rece pentru 30 de minute, sau chiar o oră.
După ce aluatul s-a relaxat la rece, îl împărțim în două părți aproximativ egale. Cu ajutorul sucitorului întindem cele două părți de aluat în două foi de dimensiunea tăvii de copt, pe masa presărată cu făină.
Așezăm prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Peste ea întindem crema de mac, apoi așezăm a doua foaie deasupra.
Coacem prăjitura fragedă cu mac pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit în prealabil. Apoi o lăsăm să se răcească, o decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și o porționăm.
Este minunată, chiar merită preparată, dacă iubiți deserturile cu mac!
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, accesați și materialul video: https://a1.ro/chefi-la-cutite/retete/este-cea-mai-buna-prajitura-cu-foi-fragede-si-mac-id977038.html
COMENTARII