Gătește Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru o tavă de 26/38 cm:
- 6 ouă
- 100 gr zahăr
- 100 gr făină
- 200 gr ciocolată amăruie
- 225 gr unt cu 82% grăsime
- un praf sare
- 10-12 caise
- 5 gr praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- sucul de la 1/2 lămâie
- 25 gr unt pentru uns tava
- 20-25 g zahăr pentru pudrat tava.
Mod de preparare
Mai întâi ne ocupăm de compoziția pentru blat cu ciocolată. Topim ciocolata cu 225 gr de unt la bain marie, amestecând continuu, până la omogenizare. Apoi lăsăm compoziția să se tempereze și pregătim celelalte ingrediente.
Spălăm caisele, le secționăm în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Le punem într-o sită, la scurs.
Separăm în două boluri, albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste albușuri.
Introducem mixerul în albușuri și le amestecăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul puțin câte puțin și mixăm intens până când rezultă o bezea fermă.
Adăugăm ciocolata topită, ușor fierbinte și mixăm în continuare până la omogenizare. Apoi adăugăm gălbenușurile și din nou omogenizăm compoziția.
Adăugăm și bicarbonatul stins în zeama de lămâie, apoi făina trecută prin sită împreună cu praful de copt.
Ungem tava cu unt din belșug și presărăm zahăr peste el. Așezăm jumătățile de caise cu partea decupată în jos la distante de 2-3 mm una, pentru a putea porționa prăjitura printre ele.
Întindem compoziția de blat cu ciocolată peste caise și o nivelăm uniform la suprafață. Punem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coacem delicioasa prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată pentru 35 de minute.
După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura 5 minute în cuptor să se tempereze ușor. O mai lăsăm încă 5 minute în tavă, pe masa din bucătărie, apoi o răsturnăm pe platou.
O porționăm după răcire.
Este o prăjitură cu gust dulce-amărui de la ciocolată și ușor acrișor de la caise.
Dacă o doriți mai dulce o puteți decora cu zahăr pudră.
COMENTARII