Dulciuri

Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată

Printre rețetele de prăjituri cu fructe pe care le preparăm în fiecare vară se numără și  rețeta de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată. Este delicioasă, dar și spectaculoasă cu acel minunat contrast de culori. Caisele  și blatul cu ciocolată au culori complementare care oferă aspect cuceritor prăjiturii.

Prăjitura se poate prepara și cu caisele așezate deasupra, însă aspectul blatului este mai uniform răsturnat.

Vedeți aici și o rețetă de prăjitură cu brânză și caise, simplă și delicioasă. Este una dintre prăjiturile cu care ne răsfățăm în sezonul caiselor. Dar o putem prepara și în extrasezon, cu caise din compot.

O altă rețetă de prăjitură cu caise apreciată de pe blog este cea de de pandișpan cu vișine și caise. Și aceasta se poate prepara cu fructe proaspete, dar și cu fructe din compot. O astfel de combinație de fructe într-un blat de pandișpan pufos, cucerește negreșit pe oricine o degustă.

Cum preparăm rețeta de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată

Blatul prăjiturii este unul de negresă cu ciocolată în compoziție. Este un blat mai dens și ușor umed, cu aromă de ciocolată. Caisele se așază frumos la baza tăvii și se adaugă blatul peste ele. Este simplă, dar necesită puțin timp de pregătire a ingredientelor.

Rețete de prăjituri cu ciocolată în blat găsiți foarte multe pe blog. Chiar și la rețetele de torturi folosim un astfel de blat.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată.

Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată, decorată cu frunze de mentă

Gătește Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată porționată

Ingrediente

 • Pentru o tavă de 26/38 cm:
 • 6 ouă
 • 100 gr zahăr
 • 100 gr făină
 • 200 gr ciocolată amăruie
 • 225 gr unt cu 82% grăsime
 • un praf sare
 • 10-12 caise
 • 5 gr praf de copt
 • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 • sucul de la 1/2 lămâie
 • 25 gr unt pentru uns tava
 • 20-25 g zahăr pentru pudrat tava.

Mod de preparare

Mai întâi ne ocupăm de compoziția pentru blat cu ciocolată. Topim ciocolata cu 225 gr de unt la bain marie, amestecând continuu, până la omogenizare. Apoi lăsăm compoziția să se tempereze și pregătim celelalte ingrediente.

Spălăm caisele, le secționăm în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Le punem într-o sită, la scurs.

Separăm în două boluri, albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste albușuri.

Introducem mixerul în albușuri și le amestecăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul puțin câte puțin și mixăm intens până când rezultă o bezea fermă.

Adăugăm ciocolata topită, ușor fierbinte și mixăm în continuare până la omogenizare. Apoi adăugăm gălbenușurile și din nou omogenizăm compoziția.

Adăugăm și bicarbonatul stins în zeama de lămâie, apoi făina trecută prin sită împreună cu praful de copt.

Ungem tava cu unt din belșug și presărăm zahăr peste el. Așezăm jumătățile de caise cu partea decupată în jos la distante de 2-3 mm una, pentru a putea porționa prăjitura printre ele.

Întindem compoziția de blat cu ciocolată peste caise și o nivelăm uniform la suprafață. Punem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și coacem delicioasa prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată pentru 35 de minute.

După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura 5 minute în cuptor să se tempereze ușor. O mai lăsăm încă 5 minute în tavă, pe masa din bucătărie, apoi o răsturnăm pe platou.

O porționăm după răcire.

Este o prăjitură cu gust dulce-amărui de la ciocolată și ușor acrișor de la caise.

Dacă o doriți mai dulce o puteți decora cu zahăr pudră.