Aperitive

Ruladă de cartofi cu spanac și bacon

Dacă nu mai știți ce să gătiți pentru a-i impresiona pe cei dragi, avem pentru voi o rețetă de ruladă de cartofi cu spanac și bacon. Este gustoasă, este sățioasă și poate fi servită la una dintre mesele principale ale zilei.

Aluatul de cartofi este simplu, doar din cartofi fierți cu făină și ou. Iar umplutura este la fel de simplă. Aici puteți să mai adăugați alte ingrediente, dacă o doriți mai consistentă.

Rulada se prepară prin fierbere, dar poate fi preparată și la cuptor, în tavă de chec.

Mai putem prepara o astfel de ruladă și când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Mai găsiți pe blog exemple de rețetă cu aluat din cartofi. Unul dintre acestea îl puteți descoperi la rețeta de clătite aperitiv din piure de cartofi cu brânzeturi. Diluăm piureul cu lapte rece, îl asezonăm cu verdeață și condimente, adăugăm puțină făină și 2-3 ouă și încropim rapid un aluat de clătite sărate.

Iar o altă rețetă interesantă în care putem folosi piureul de cartofi este cea de găluște de cartofi cu bacon afumat.

Cum preparăm rețeta de ruladă de cartofi cu spanac și bacon

Despre aluatul de cartofi am amintit mai sus, îl preparăm din cartofi fierți în coajă, dacă nu avem piureul preparat anterior.

Pentru umplutură preparăm puțin spanac la tigaie cu ceapă și adăugăm puțin usturoi. Și mai rumenim la tigaie puțin bacon tăiat în bucăți mici, tot cu puțină ceapă.

După ce formăm rulada, o împachetăm în folie termorezistentă și fierbem rulada în apă, după metoda sous vide.

Vidată astfel rulada își păstrează forma și poate fi depozitată la rece pentru mai mult timp, dacă nu dorim să o consumăm imediat.

Este foarte gustoasă, poate fi servită atât ca aperitiv, cât și la una dintre mesele principale ale zilei.

Tot pentru una dintre gustările zilei, sau pentru pauza de masă de la birou, vă mai recomandăm și rețeta de ruladă cu ciuperci și ardei în aluat de cartofi.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete cu aluaturi de cartofi, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă de cartofi cu spanac și bacon.

Ruladă de cartofi cu spanac și bacon porționată pe un platou și decorată cu bacon, alături de un bol cu bucăți de bacon

Gătește Ruladă de cartofi cu spanac și bacon

Timp de preparare

120 min

Nivel

mediu

Porții

8

Ruladă de cartofi cu spanac și bacon porționată pe un platou și decorată cu bacon, alături de un bol cu bucăți de bacon

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 3 cartofi albi, mari
  • 1 ou
  • 150-200 gr făină
  • sare și piper.
  • Pentru umplutură:
  • 250 gr spanac
  • 250 gr bacon afumat
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • sare după gust
  • 4 linguri de ulei.

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea cartofilor pentru aluat, pe care îi fierbem fără a-i decoji, în apă cât să fie bine acoperiți.

După fierbere, îi decojim și îi dăm pe răzătoare. Apoi îi amestecăm cu un ou, sare și piper și adăugăm făină atât cât să rezulte un aluat nelipicios. Cantitatea de făină se adaugă în funcție de cât de suculenți sunt cartofii.

Din acest aluat vom întinde o foaie dreptunghiulară, pe masa presărată cu făină, urmând să o umplem cu spanac și bacon.

Pentru umplutura ruladei, călim o ceapă tocată mărunt împărțită in două tigăi cu ulei. Într-o parte vom adăuga spanacul, iar în cealaltă parte baconul tăiat în bucăți mici. Peste spanac adăugăm și puțină sare, dar și usturoiul curățat și trecut prin presă.

Lăsăm spanacul și baconul să se răcească. Apoi întindem peste foaia de aluat cu cartofi mai întâi spanacul cu ceapă și usturoi, apoi bucățile de bacon cu ceapă. Rulăm foaia de aluat cu umplutura în interior și o împachetăm în folie de plastic. Legăm bine folia la capete și fierbem delicioasa ruladă de cartofi cu spanac și bacon pentru aproximativ o oră și 30 de minute, într-un vas cu apă, la foc de intensitate mică.

O lăsăm să se răcească bine, apoi o putem porționa.

Spor și poftă bună!