Băuturi

Sirop din muguri de brad preparat în casă

Cunoscut pentru efectele sale terapeutice, acest sirop din muguri de brad, merită preparat în casă și începute cure, conform sfaturilor medicilor.

Specialiștii ne asigură că mugurii de brad sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organismul uman. Consumul regulat din acest sirop are anumite efecte terapeutice. Dintre acestea amintim: efectele diuretice, astringente, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, cicatrizante, antireumatice, dar și vitaminizante.

Mugurii de brad conțin anumite substanțe bioactive precum: uleiuri esențiale , taninuri, enzime, flavonoide, vitaminele C și A, minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier, dar și altele.

Datorită componentelor din uleiurile esențiale, siropul din muguri de brad are anumite proprietăți terapeutice. Este expectorant, analgezic, antiseptic, antioxidant, antitusiv, tonic, dar și stimulant.

Consumul siropului din muguri de brad este recomandat și pentru copii. Este util pentru întărirea imunității, creșterea poftei de mâncare, vitaminizare și remineralizare. De asemeni este recomandat și în scop curativ pentru combaterea răcelilor, pentru decongestionarea căilor respiratorii, calmarea tusei și a durerilor în gât.

Rețetă de sirop din muguri de brad

Rețeta acestui sirop este foarte simplă și ușor de preparat, dar necesită puțină răbdare, pentru durata preparării.

Se prepară în două zile, cu anumiți timpi de așteptare între procese. Mugurii de brad trebuie culeși din locuri mai puțin poluate și aleși cei mai tineri și mai sănătoși.

Se spală bine în apă rece, apoi se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperiți.

Tot în această perioadă se mai prepară și renumitul sirop concentrat de păpădie sau miere falsă.

Nu uităm nici de rețeta de sirop concentrat din flori de salcâm.

Găsiți pe blog mai multe rețete de sirop la secțiunea Băuturi.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemeni ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Și pentru că se anunță zile călduroase și cum piața abundă de căpșuni parfumate, îți oferim cea mai simplă rețetă de înghețată de banane și căpșuni, preparată în casă.

Sirop din muguri de brad în pahar și în sticle

Gătește Sirop din muguri de brad preparat în casă

Sirop din muguri de brad în pahar și în sticle

Ingrediente

  • 600 gr muguri de brad
  • 1500 ml apă
  • 1200 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie bio

Mod de preparare

Mugurii de brad, proaspăt culeși, se pun într-un vas și se clătesc bine cu apă rece. Apoi se scurg, se adaugă apa peste ei și se pune vasul la foc mediu.

Când apa atinge punctul de fierbere, se micșorează intensitatea focului și se lasă mugurii de brad la fiert timp de o oră. Se reduce, treptat, focul până la minim.

Apoi, se dă vasul la rece pentru 24 de ore. Se strecoară lichidul printr-un tifon curat și se storc bine mugurii de brad prin acel tifon pentru a nu se pierde niciun strop din seva lor.

Cantitatea de lichid rezultată se măsoară și se pune zahăr în proporție de 1:1.

Se pune lichidul amestecat cu zahărul din nou la fiert, la foc mic. Se lasă până când capătă consistența unui gel, sau ca siropul pentru dulceață.

Spre finalul fierberii se adaugă și sucul de la o lămâie.

Siropul din muguri de brad se pune fierbinte în sticle sterilizate.

Se înfiletează capacele și se acoperă cu pături, lăsându-le așa până la răcirea completă. Apoi se trec în cămară și se pot păstra până la 2 ani, nedesfăcute.

Au rezultat două sticle de 750 ml.