Gătește Tartă cu căpșuni și mentă. Desert simplu și rapid
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
10
Ingrediente
- Aluat de tartă pentru o formă de 25 cm:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 60 gr zahăr pudră
- 1 ou mediu
- un praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 400 gr căpșuni
- 125 gr zahăr
- 30 gr amidon de porumb
- 5-6 frunze de mentă
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului de tartă cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Frământăm aluatul cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentara șsi-l punem la rece pentru o oră.
Între timp, pregătim căpșunile pentru umplutură.
Spălăm bine căpșunile, le curățăm de codițe și frunze și le tăiem în sferturi sau jumătăți. Le punem într-un vas și adăugăm zahărul și frunze de mentă tocate cât mai fin. Punem vasul la foc și amestecăm ușor până se diluează zahărul și se formează sirop. Nu strivim căpșunile, se vor mai strivi și în timpul coacerii tartei. Adăugăm amidonul și amestecăm pentru omogenizare. Stingem focul și lăsăm compoziția la răcit. Amidonul se va mai hidrata, însă se va prepara definitiv la cuptor.
Când aluatul s-a odihnit suficient pornim cuptorul la 180 de grade. Împărțim aluatul în două părți, dar nu egale. Cam 2/3 din aluat îl folosim pentru a tapeta interiorul formei de tartă cu el, iar 1/3 pentru a forma un grilaj deasupra tartei.
Mai întâi întindem într-o foaie circulară, pe masa înfăinată, cele 2/3 din aluatul de tartă. Apoi rulăm aluatul pe sucitor ți îl transferăm în forma de copt. Apăsăm cu vârfurile degetelor să dispunem aluatul uniform în forma de tartă. Cu o furculiță înțepăm aluatul la bază, din loc în loc. Turnăm în interior compoziția de căpșuni cu amidon și o nivelăm frumos.
Întindem și cealaltă parte de aluat pe masa înfăinată și decupăm fâșii de 5-6 mm din el. Cu aceste fâșii formăm un grilaj deasupra căpșunilor.
Coacem delicioasa tartă cu căpșuni și mentă pentru 20 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul este crocant la exterior și frumos rumenit. O lăsăm să se răcească bine înainte de a o secționa și savura cu poftă.
Să vă fie de folos!
COMENTARII