Tarte / Cheesecake

Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale

Pentru desertul de weekend, sau pentru atunci când se adună familia și prietenii la un loc, merită preparată și rețeta de tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale. Nu se prepară anevoios, iar ingredientele sunt dintre cele mai comune rețetelor de deserturi.

Iar dacă doriți să scurtați timpul de preparare, puteți folosi caramel condensat din comerț. Și noi folosim adesea pentru că ne place tare mult. De data aceasta am optat pentru prepararea caramelului în casă – vedeți aici rețeta.

Combinația dintre crema caramel și ciocolată este una senzațională. Putem apela la această combinație și pentru prăjituri, torturi sau deserturi la pahar.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de tartă cu banane și caramel, cunoscută sub denumirea de tartă Banoffee. Foarte bine și armonios se combină aroma bananelor proaspete cu gustul cremei de caramel.

Vă mai recomand și rețeta de tort cu ciocolată și caramel condensat. Este o rețetă destul de simplă, pentru că nu facem decât să combinăm ingredientele între ele, pentru a obține gustul care ne satisface.

Ce conține rețeta de tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale

Aluatul pentru crusta de tartă îl preparăm în cel mai clasic mod. Acesta se va coace separat și se va umple cu cremele aferente după răcire.

La baza aluatului copt și răcit vom întinde o delicioasă cremă caramel cu migdale, care se prepară destul de ușor în casă.  Avem nevoie pentru prepararea ei de zahăr, unt și smântână naturală pentru frișcă. Vom folosi migdale curățate și tocate în jumătăți sau în felii mai grosiere.

Glazura de ciocolată este elementul care se prepară cel mai simplu, din ciocolată cu smântână naturală pentru frișcă.

Rețeta acestei tarte nu este una complicată, dar necesită răbdare și timp pentru că fiecare element se prepară separat și se adaugă pe rând pentru formarea desertului.

Dacă și voi adorați tartele și sunteți în căutare de combinații delicioase, găsiți pe blog o colecție de rețete în secțiunea Tarte dulci/Cheesecake.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale.

Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale porționată pe platou, alături de două lingurițe, o spatulă și o ceașcă cu farfuriuță

Gătește Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale porționată pe platou, alături de o ceașcă și două lingurițe

Ingrediente

Pentru crusta de tartă:

 • 350 gr de făină
 • 125 gr de unt cu peste 80% grăsime
 • 125 gr zahăr
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 1 ou
 • 1 vârf cuțit  cu sare
 • 2-3 linguri apă foarte rece
 • puțin unt pentru uns forma de copt.

Pentru crema de caramel :

 • 200 gr de zahăr
 • 300 ml de smântână pentru frișcă
 • 100 gr de unt gras
 • 20 ml de apă
 • 100 gr migdale curățate
 • 1 praf de sare.

Pentru glazura de ciocolată:

 • 100 gr de ciocolată amăruie
 • 100 gr ciocolată cu lapte
 • 150 ml de smântână pentru frișcă
 • fulgi de cocos pentru decor.

Mod de preparare

Vom începe cu prepararea aluatului pentru crusta de tartă, care va sta un timp la rece după frământare. Crusta de tartă se va coace separat, iar după răcire se adaugă crema caramel cu migdale. Glazura de ciocolată se prepară după ce crema caramel devine fermă.

Preparăm aluat fraged pentru tartă

Trecem făina prin sită într-un bol și o amestecăm cu sarea și zahărul. Adăugăm un ou și untul rece, tăiat în cuburi mici. Folosindu-ne de vârfurile degetelor, frământăm rapid ingredientele, până când obținem niște firimituri mai mari. Adăugăm treptat din apa rece, în timp ce amestecăm pentru omogenizare.  Aluatul obținut va fi ușor sfărâmicios. Îl împachetăm în folie de prospețime și îl punem la rece timp de 30 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi ungem cu puțin unt interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 26-28 cm.

Scoatem aluatul pe masa presărată cu puțină făină și îl întindem într-o foaie circulară, mai mare decât diametrul formei de tartă. Transferăm foaia de aluat în forma de tartă și o modelăm uniform la baza și pe lateralele formei. Înțepăm aluatul din loc în loc la bază, cu o furculiță, pentru a se coace  uniform.

Așezăm o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și adăugăm boabe de fasole, cât să acopere toată baza. Introducem tava în cuptor și coacem aluatul de tartă pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, îndepărtăm hârtia cu boabele de fasole și mai coacem aluatul pentru 5-6 minute, să se rumenească bine și la bază. Lăsăm crusta să se răcească în forma de copt.

Preparăm crema pentru tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale

Luăm o crăticioară cu baza dublă și pereți înalți și adăugăm în ea mai întâi apa, apoi zahărul. Așezăm crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Lăsăm zahărul să se topească, fără a amesteca în el. Amestecăm doar spre final de topire, pentru a se omogeniza siropul.

Adăugăm untul tăiat în cuburi și îl amestecăm cu o spatulă prin sirop, până când se topește și rezultă un sos mai gros. Adăugăm smântâna pentru frișcă și fierbem caramelul până când capătă consistență cremoasă. În timpul fierberii amestecăm continuu cu o spatulă, pentru a nu se arde. Spre final, de fierbere adăugăm și un praf de sare, pentru intensificarea gustului, dar și migdalele curățate și tocate.

Întindem crema caramel cu migdale, după ce se mai temperează puțin, în interiorul crustei de tartă răcită. Lăsăm tarta la loc răcoros, până când crema caramel se răcește și devine mai fermă.

Preparăm glazura de ciocolată

Punem smântâna pentru frișcă într-o crăticioară așezată la foc de intensitate minimă. Încălzim smântâna până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul și adăugăm în smântâna încălzită, cele două tipuri de ciocolată mărunțite. Amestecăm energic cu o spatulă, până când acestea se topesc, iar compoziția devine omogenă.

Lăsă glazura de ciocolată să se tempereze 5-6 minute, apoi o întindem uniform peste crema caramel cu migdale bine răcită. Presărăm și câțiva fulgi de cocos pe deasupra.

Punem din nou delicioasa tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale la loc răcoros, până când glazura devine fermă. Apoi o putem porționa frumos.

Este delicioasă această combinație de ingrediente! Încercați-o pentru a vă convinge!