Tarte / Cheesecake

Tartă cu prune și crumble

Ne plac foarte mult tartele cu fructe atât pentru gust deosebit și aspect cât și pentru simplitate și ușurință în preparare. De data aceasta ne-am gândit să ne răsfățăm cu o delicioasă tartă cu prune și crumble.

Este sezonul prunelor și profităm din plin de gustul și aroma acestora. Ne răsfățăm cu prune proaspete pentru porția zilnică de vitamine, dar încercăm să le includem în cât mai multe rețete de deserturi.

Una dintre rețetele cu prune mult apreciată de pe blog este rețeta de  prăjitură cu prune, migdale și ciocolată albă. Are o combinație irezistibilă de ingrediente ce cucerește instant atât gustul cât și privirea.

Iar cea mai simplă rețetă de desert cu prune de pe blog este rețeta de crumble cu prune și nuci. Iar pentru sezonul rece conservăm prunele sub formă de gem, de dulceață sau compot. Nu ne vor lipsi nici prunele deshidratate mult adorate în mâncărurile de post.

Cum se prepară rețeta de tartă cu prune și crumble

Pentru desertul de azi avem de pregătit un aluat fraged și un aluat simplu de crumble, iar între ele vom pune jumătăți de prune. Aluatul de crumble se prepară doar din unt cu zahăr și făină. Însă noi am optat pentru un amestec de făină de grâu cu făină de migdale. Se mai pot adăuga în aluatul de crumble și fulgi de ovăz sau de alte cereale.

Dacă vă interesează astfel de aluaturi pentru crumble, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă cu prune și crumble.

Trei porții de tartă cu prune și crumble pe o farfurie albă

Gătește Tartă cu prune și crumble

Timp de preparare

25

Nivel

mediu

Porții

20

Trei porții de tartă cu prune și crumble pe o farfurie albă

Ingrediente

  • Pentru aluat în tavă de 23/38 cm: 
  • 2 ouă de mărime medie
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr zahăr tos
  • 7 gr praf de copt
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 400-450 gr făină
  • 1 kg prune
  • Pentru crumble:
  • 100 gr unt rece
  • 100 gr făină
  • 50 gr făină de migdale
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Pregătim aluatul de tartă care va sta la rece 15 minute.

Amestecăm într-un bol făina cu zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Adăugăm untul tăiat în cuburi și cele două ouă. Amestecăm rapid ingredientele până când obținem un aluat nisipos. Adăugăm și 2 linguri de lapte pentru a potrivi textura aluatului.

Întindem aluatul în tava unsă cu puțin unt și punem tava la rece, acoperită cu folie, pentru 15 minute.

Între timp pregătim prunele și aluatul pentru crumble și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Spălăm prunele, le spargem în jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Apoi tăiem jumătățile de prune încă odată.

Pentru crumble, amestecăm, rapid, făina de grâu cu cea de migdale, sarea, zahărul și untul rece tăiat în cuburi. Le amestecăm cu vârfurile degetelor până când obținem niște firimituri.

Scoatem tava cu aluatul de la rece și așezăm prunele peste aluat, cu decupajul în sus.

Presărăm firimiturile de crumble peste prunele din tavă și dăm tava la cuptor la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.

Lăsăm delicioasa tartă cu prune și crumble să se tempereze, apoi o putem porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.

Și dacă doriți un desert cu prune mai spectaculos, vă recomandăm să încercați rețeta de tartă cu prune și bezea.