Gătește Tiramisu cu vișine la pahar și blat cu cacao
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru blatul cu cacao:
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 100 g făină
- 30 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare.
- Pentru crema de mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 100 g zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare.
- Pentru sosul de vișine:
- 300 g vișine (proaspete sau din compot, scurse)
- 100 g zahăr
- 100 ml apă
- 2 linguri lichior de vișine (opțional)
- Pentru asamblare:
- 100 ml cafea tare, răcită
- cacao pentru decor
- frunze de mentă pentru decor.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de cacao, iar în timp ce acesta se coace, preparăm sosul de vișine și crema de mascarpone.
Preparăm blatului cu cacao
Preîncălzim cuptorul la 180°C.
Într-un bol mare, amestecăm ouăle cu zahărul până când amestecul devine spumos și își dublează volumul.
Cernem făina, pudra de cacao, praful de copt și sarea împreună. Încorporăm treptat ingredientele uscate în amestecul de ouă, amestecând ușor cu o spatulă, pentru a păstra aerul în compoziție.
Întindem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl nivelăm.
Coacem blatul în cuptorul preîncălzit timp de 10-12 minute, sau până când trece testul scobitorii.
Îl lăsăm să se răcească complet, apoi îl secționăm în cuburi de mărimea potrivită pentru pahare.
Preparăm sosul de vișine
Într-o cratiță mică, amestecăm vișinele cu zahărul și apa.
Fierbem amestecul la foc mic până când zahărul se dizolvă și vișinele se înmoaie, aproximativ 10 minute.
Lăsăm sosul să se răcească complet, apoi adăugăm lichiorul de vișine, dacă folosim.
Preparăm crema pentru tiramisu cu vișine la pahar
Într-un bol mare, batem smântâna pentru frișcă până obținem o frișcă fermă.
Într-un alt bol, mixăm brânza mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obținem o cremă fină.
Încorporăm frișca bătută în crema de mascarpone, amestecând ușor cu o spatulă. Adăugăm și un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Montăm tiramisu la pahar
Trecem cuburile de blat prin cafeaua răcită, având grijă să nu se înmoaie prea mult.
Așezăm un strat de cuburi de blat la baza fiecărui pahar, adăugăm un strat din sosul de vișine, apoi unul de cremă și repetăm straturile. Putem așeza în fiecare pahar straturile în mod diferit.
Presărăm cacao deasupra fiecărui pahar, folosind o sită fină și decorăm desertul cu frunze de mentă.
Lăsăm deliciosul tiramisu cu vișine la pahar la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.
Poftă bună!
COMENTARII