Dulciuri

Tort de clătite cu ciocolată și alune

Pentru că preparăm foarte des clătite, de data aceasta ne-am gândit să ne răsfățăm cu un delicios tort de clătite cu ciocolată și alune. Este și delicios, dar și spectaculos așa cu multe straturi ca un tort doboș.

Clătitele reprezintă desertul cu care aproape fiecare dintre noi și-a început aventura în bucătărie. Sunt cele mai simplu de preparat, atât din punct de vedere a aluatului, cât și a preparării în sine. Odată ce te-ai formalizat cu textura aluatului, cu cantitatea pe care o folosești la o clătită și cu tigaia, restul merg ca pe bandă.

Vedeți aici și rețeta clasică de clătite. Aceasta este rețeta de bază și pornind de la ea o mai adaptăm deseori adăugând și alte ingrediente. De exemplu mai preparăm clătitele cu bere în aluat sau cu iaurt. Le preparăm și de post folosind diferite sucuri, siropuri și lapte vegetal.

Vedeți aici și rețeta de clătite de post cu sirop natural de fructe. Siropul natural de fructe fie îl aveți deja în cămară, preparat de toamna, fie îl preparați pe loc cu ajutorul unui blender, sau a unui storcător. La fel de bine puteți folosi compot de fructe și puteți trece pulpa fructelor prin sită.

Cum preparăm deliciosul tort de clătite cu ciocolată și alune

Pentru tortul de clătite apelăm, de data aceasta, la rețeta clasică a clătitelor. Preparăm aluatul simplu din ouă, făină, lapte și apă minerală. Iar pentru umplutură folosim cele două tipuri de ciocolată, albă și neagră, pe care le îmbunătățim cu nucă de cocos și alune. Îl facem puțin mai complex dacă dorim să-i impresionăm maxim pe cei care se vor bucura de gustul lui.

Dar, fiecare își poate pune amprenta pe un astfel de tort și îl prepară după inspirația de moment. Putem forma tortul din câte clătite dorim. 12 clătite preparate ușor mai groase au fost suficiente pentru acest tort.

Dacă și voi obișnuiți să mai schimbați rețeta aluatului de clătite din când în când, dar și umplutura, găsiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”clătite” în caseta de căutare și le veți descoperi.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru tort de clătite cu ciocolată și alune.

Porție de tort din clătite pe o farfurie cu furculiță, alături de platoul cu tortul secționat

Gătește Tort de clătite cu ciocolată și alune

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort de clătite cu ciocolată și alune

Ingrediente

  • Pentru aluat de clătite:
  • 4 ouă medii
  • 25 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 700 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 300 gr făină
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 gr ciocolată albă
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • 50 gr nucă de cocos
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 150 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr alune coapte și măcinate
  • 1 linguriță cu esență de rom
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 50 gr alune pentru decor

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremelor de ciocolată care necesită un timp de răcire, timp în care vom prepara clătitele.

Cum preparăm cremele de ciocolată

Cele două creme, de ciocolată albă și de ciocolată neagră se prepară în același mod.

Punem frișca lichidă într-o crăticioară și o așezăm pe aragaz cu flacăra aprinsă la intensitate medie. O lăsăm să se înfierbânte până aproape de punctul de fierbere. Apoi stingem focul și adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecăm intens cu o spatulă până când ciocolata este topită, iar compoziția omogenă. Apoi adăugăm esența. Lăsăm compozițiile de ciocolată la răcit și preparăm clătitele.

Cum preparăm aluatul pentru clătite

Spargem ouăle în bolul mixerului, presărăm un praf de sare și adăugăm zahărul peste ele. Zahărul adăugat în aluat asigură o culoare uniformă clătitelor în timpul coacerii. Amestecăm ingredientele din bol până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm laptele, apoi făina și omogenizăm compoziția. La final, adăugăm apa minerală și esența. Apa minerală ajută aluatul de clătite să devină mai pufos în timpul coacerii.