TORT DIPLOMAT

tort diplomat

De Craciun am gatit destul de mult,totul traditional,pentru ca asa am simtit ca trecem  mai usor peste dorul de casa,de sarbatorile si atmosfera de neuitat din sanul familiei.Pentru seara de Revelion am avut un meniu mai „subtire”,iar ca desert am facut acest tort diplomat , minunat,unul dintre preferatele mele.

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 12 g gelatina (6 folii )
  • 300 ml lapte
  • 2 pliculete de zahar vanilat (sau o esenta de vanilie)
  • un praf de sare
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri de zahar pudra
  • 1cutie compot de ananas(340 g)
  • 2cutii compot tutti frutti de (2 x 250 g)
  • 300 g piscoturi

Mod de preparare tort diplomat

Ouale le batem cu zaharul si un praf de sare pana obtinem o compozitie deschisa la culoare si zaharul se topeste. Adaugam laptele si punem la foc mic,amestecand continuu pana ce compozitia capata consistenta.
Lasam sa se racoreasca si adaugam gelatina hidratata 10 minute in apa rece.Amestecam pentru omogenizare si lasam la racit.

Intre timp mixam smantana pentru friscacu cele 4 linguride zahar pudra iar trei sferturi o amestecam cu compozitia anterioara dupa ce s-a racit foarte bine.Restul de frisca o pastram pentru ornat.

Compoturile de fructe le punem la scurs(pastram cateva fructe pentru ornat),iar sucul obtinut il pastram pentru a insiropa piscoturile.Intr-un vad cu diametrul de 26 cm am pus folie alimentara si am asezat pe pereti piscoturi insiropate.In mijloc am pus jumatate din fructe,presandu-le usor,jumatate din crema,restul de fructe,restul de crema si am acoperit cu piscoturi ,siropate si acestea.

Am tinut la rece cateva ore si am rasturnat tortul pe un platou.L-am ornat dupa imaginatie(cam putina de data asta) cu frisca, fructe si cateva bomonele de zahar.

Am servit cu mare pofta, delicios!

Si in varianta dreptunghiulara (am facut o compozitie si jumatate ).

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

92 comentarii la “TORT DIPLOMAT”

  1. Al meu e innebunit dupa tortul diplomat! Si reaua de mine nu i-am mai pregatit unul de mai bine de juma de an 😉 Hmmm parca ma bate un gand 😉 Arata foarte bine! Te pup

  2. Marturisesc ca inaine nu prea ma impacam cu frisca, pana ce am facut un tort diplomat si de atunci mi-am schimbat parerea, dar totusi nu pot manca cel cumparat de la cofetarie, este numai frisca mai putine fructe. Reteta mea difera foarte putin de a ta, deci este super buna!! Pupicei!

  3. Antonina si al meu mananca cu placere diplomat,mai nou si fiica-mea care nici nu se atingea de el!
    Sincera sa fiu cred ca nu l-am mai preparat de vreo doi ani,dar i-a venit randul.Te pup si eu!

  4. Cu toate ca am facut si eu la revelion,nu ma pot abtine sa nu salivez la al tau…Imi place foarte mult si-l gasesc racoritor….si aluneca foarte bine!!!!Pupici si o zi placuta!!!

  5. Dar eu pe unde bintuiam cind ai prezentat minunea de mai sus ?! Foarte frumos si deliciosul tortuletul tau… Felicitari !!! Acum pe furis intind minuta si prind lingurita ca sa gust feliuta, care mi-am adjudecat-o… Pupici !!!

  6. e delicios fff delicios:d maine vreau sa il incerc si eu;;);;) dar am o ff mare prob la ingrediente ai zis 15 g gelatina( 7 folii si jumatate) adica?? eu am luat 2 pliculete a cate 10 g fiecare te pup:*:)

  7. gelatina o faci cu apa rece 😉 sau dak ai folii de gelatina o pui in apa rece dar nu mult apa 😉 am 18 ani si imi place ff mult sa fac dulciuri mai ales torturi 😡 dilpomatul preferatul meu

    1. Da,gelatina o pun la hidratat in apa rece,nu conteaza cantitatea apei pentru ca oricum o scurgi dupa aceea.
      Diplomatul este si preferatul meu :)!

  8. salut…am o nelamurire, spuneai ca ai amestecat gelatina cu compozitia anterioara din oua…dar, daca ai lasat sa se raceasca bine totul , nu ti s-a stricat compozitia daca ai mai amestecat totul si cu frisca?..pt ca odata racita gelatina daca o mai amesteci din nou nu se strica?

    1. Dupa cum vezi nu s-a stricat nimic,compozitia de oua trebuie sa fie rece pentru altfel frisca pe care trebuie s-o incorporezi sa nu se topeasca.Iar gelatina nu se strica daca o amesteci.
      Sper ca te-am lamurit! 🙂

  9. eu faceam comanda cand aveam pofta…pana intr/o zi cand mi-am spus k pot sa fac shi eu,Acum de Craciun vreau sa incerc si eu reteta ta,ca mi se pare foarte simpla…

  10. Arata super, recunosc ca nu l-am facut niciodata, ultima data am facut un tort clasic cu fructe si frisca. Dar de Craciun acesta va fi desertul principal!
    Spor la treaba in continuare!

  11. am si eu o nelamurire am fiert crema de ou zahar si lapte si s-a branzit ……intrebarea este trebuia s-o fierb mai putin desi nu avea consistenta unei budinci …..

  12. L-am facut asta vara si-l repet si de Craciun!E cel mai bun pe care l-am mincat si reteta e simpla si sigura.
    Sarbatori fericite si asteptam noi retete .
    Mary

  13. a incercat si mama mea sa faca prima data un tort diplomat si a iesit cum trebuia a fost un tort pe cinste,foarte gustos:):D

  14. Buna, tocmai m-am apucat de acest tort minunat si am o nelamurire…crema de oua cand o iei de pe foc trebuie sa fie groasa? pentru ca la mine nu se ingroasa…abia dupa ce am pus gelatina s-a mai inchegat un pic.Nu sunt sigura daca sa continui cu frisca!Ar fi minunat daca as primi un raspuns in timp 🙂 multumesc anticipat!

    1. Ai noroc ca eram pe faza! 🙂
      Crema de oua nu trebuie sa fie groasa,scrie in reteta ca trebuie sa fie un pic consistenta,atat.Continua cu frisca fara grija!
      Spor si astept sa-mi spui cum ti-a iesit!

  15. Buna, a iesit delicios tortul, multumesc pentru reteta si pentru raspunsul promt, chiar am avut noroc ca erai prin preajma (eram pe punctul de a ma opri)O zi buna!

  16. Buna.
    Am facut si eu mai deunazi un tort dimplomat, dupa o reteta mai veche. Intre timp am descoperit si reteta ta si as vrea sa fac din nou. La torul anterior am avut cateva probleme, si as vrea sa le elimin de data asta, de aceea te rog sa ma sfatuiesti cu privire la urmatoarele aspecte:
    – in reteta mea am folosit 50 gr gelatina la 1kg frisca si 6 oua. Sigur nu e putin 15 gr de gelatina? (eu folosesc granule).
    – frisca nu a iesit foarte tare, am folosit frisca din smantana lichida, in acest caz, ar trebui marita cantitatea de gelatina?
    – in ce moment pui crema in forma?, pentru ca eu am pus-o cand era relativ lichida, dupa ce am pus gelatina, am asteptat cam 10 minute, insa cand am inceput sa pun in forma, piscoturile de pe margine au luat-o in sus si au inceput a pluti. Trebuie lasata mai mult, pana incepe sa se inchege? Mi-e frica sa nu fie prea mult inchegata cand o pun si apoi nu mai ramane uniforma
    – fructele le-am adaugat in crema, dar pentru ca a fost foarte subtire, s-au lasat toate la baza formei, si nu s-au prins in crema inchegate.
    – eu am pus piscoturile pe toata inaltima lor, netaiate, poate din cauza ca a fost prea multa compozitie au iesit in sus.
    Sper ca data viitoare iese mai bine. Multumesc anticipat de raspuns.

    1. Buna,
      Cantitatea de gelatina data e suficienta,granule n-am folosit niciodata.
      Daca folosesti smantana lichida pentru frisca,adauga si un pliculet de intaritor de frisca.
      Crema trebuie sa fie rece cand o pui in forma,nu se intareste asa de repede incat sa nu ramana uniforma.
      E mai bine daca nu pui fructele in crema sau daca le pui trebuie sa fie foarte bine scurse,alfel vor subtia crema.

      Daca citesti cu atentie reteta,inclusiv comentariile n-ai cum sa dai gres.
      Astept sa-mi spui cum ti-a iesit!Spor ! 🙂

  17. buna, am o nedumerire referitor la gelatina. inainte sa o adaugi in crema, dupa ce o lasi la inmuiat, o mai pui la dizolvat la microunde, sau o pui direct asa, dupa ce a fost doar inmuiata in apa rece? multumesc anticipat pentru raspuns, care sper sa vina pana maine, cand as vrea sa fac tortul

    1. Buna,
      Gelatina o pui exact asa cum am scris,doar hidratata pentru ca se va topi de la caldura cremei.
      Spor si astept sa-mi spui cum ti-a iesit! 🙂

  18. Am incercat mai multe retete de tort diplomat pana acum, dar asta e cea mai buna. Mi-a iesit intotdeauna. Delicios 🙂

  19. Azi am descoperit aceasta reteta ce mi se pare clara,explicita.M-am hotarat sa incerc s-o fac si eu sambata.E pentru prima oara cand voi face acest tort;sper sa-mi si iasa:)
    Cu frisca am eu oarece probleme in sensul ca nu sta ferma;sper ca de data asta ,cu ajutorul intaritorului de frisca sa-mi iasa.
    Multumesc pentru reteta postata.

  20. Am respectat pasii intocmai, iar crema tot nu s-a intarit nici dupa ce am pus gelatina si am lasat la racit… Cum se repara? mai pun inca doua plicuri de gelatina sau o mai pun la bain-marie?

    1. Nu-mi dau seama de ce nu s-a intarit crema,poate n-ai fiert-o cat sa capate consistenta?
      Eventual mai adaugi gelatina,dar in nici un caz n-o mai fierbi cu gelatina in ea.Gelatina fiarta nu se va mai intari.Bafta!

  21. VIctorie!! :)) Am facut ieri reteta pentru prima data si mi-a iesit f bine.Toti ai mei au fost incantati.Multumesc f mult Flory pentru reteta postata.Pupici.

  22. Avand in vedere ca este pentru prima data cand fac acest tort a iesit destul de bine, invitatii mei au fost crezut ca l-am cumparat de la magazin :)). M-am panicat la inceput deoarece crema nu se intarea si am mai pus 2 folii de gelatina:) iar culoarea la crema a iesit putin galbuie, probabil de la oua….ms mult pt reteta :*

    1. Diplomatul este unul din torturile mele preferate si ma bucura enorm sa stiu ca reteta ti-a iesit de prima data .Gustul e minunat,doar eu postez retete incercate de mine,fac tot posibilul ca pozele sa fie cat mai clare ,astfel incat sa fie usor de facut pentru toata lumea.
      De-a lungul anilor am incercat destule variante,din carti,din reviste din caietele mele vechi.Unele mi-au iesit,altele ,nu.Dar asta a fost reteta care m-a multumt pe deplin si pe care v-am impartasit-o si voua.
      Crema a iesit un pic galbuie de la oua,probabil ai folosit oua de casa sau bio.Te pup cu drag!

  23. neatza…..maine fiind ziua mea…astazi incerc si eu sa fac tortul,…arata super si nici greu nu pare….abia astept

    1. Buna Flory,ms pt urare.tortul reusit de mine este intradevar pe gustul meu,trecand peste unele peripetii(sa branzit prima compozitie de ou si lapte si am facut alta),mi-a iesit reteta,cand m-am uitat dimineatza in frigider si l-am vazut asa frumos aranjat,parca nu imi venea sa cred ca e facut de mine :)…..sa ai o zi minunata

    2. Symo banuiesc ca ai fiert prea mult prima compozitie,de-aia s-a branzit O_O.Important e ca e ai continuat si ai obtinut rezultatul dorit!Pupici.

  24. dupa ce punem gelatina in amestecul de oua si pana ne ocupam sa facem frista amestecul de oua cu gelatina nu se intareste si nu o mai putem incorpora cu frisca???

  25. va rog mult sa-mi spuneti care e treaba cu gelatina asta ma enervez nu e nici o reteta de tort fara gelatina..cum faceau inainte bunicile torturile fara mama ei de gelatina..chiar nu se face un tort fara gelatina?va rog sa ma convingeti si pe mine..nu se poate fara gelatina?pentru ce se pune mereu gelatina?nu inteleg..imi doresc mult sa fac un tort ..sun incepatoare dar nu ma descurc deloc cu gelatina

  26. Buna, am facut tort diplomat azi pentru prima data. Nu s-a inchegat desi e la frigider de trei ore. Ce pot face? Îl pot salva?

  27. Felicitari pentru reteta! O prepar de cel putin 3 ori pe an. As avea insa o problema. Trebuie sa o fac fara sa folosesc gelatina. Cu ce o pot inlocui stiti? Ideea e sa nu folosesc proteina provenita din porc. Multumesc anticipat!

    1. Multumesc,ma bucur tare mult ca iti place reteta mea de diplomat.
      Gelatina pe care o folosesc eu este cea folii care provine de la peste.Dar sigur,exista si varianta vegetala,se numeste agar agar si o poti comanda de aici http://www.paradisulverde.com/Magazin-On-line/Altele/Diverse/AGAR-AGAR-PUDRA-60g-RAPUNZEL.html .
      O lingurita de agar agar (4 g ) corespunde cu 6 folii de gelatina (12 g ).
      Sper ca ti-am fost de folos.Daca mai ai si alte intrebari poti apela cu incredere! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.