Dulciuri

Tort Mușuroi de furnici – Muraveinik – Anthill cake

Acest tort Mușuroi de furnici (Muraveinik sau Anthill cake) este un tort tradițional rusesc, preparat din firimituri de biscuiți, nucă și cremă de caramel/dulce de leche. Este perfect pentru mesele de Crăciun și Paște, sau alte evenimente. Dar este ideal și pentru diminețile dulci de weekend, servit cu o ceașcă de ceai.

Tot din bucătăria rusească mai avem și tortul Napoleon, foarte delicios și mult apreciat.

Vedeți aici rețeta pentru tort Napoleon. Este un tort deosebit prin finețea și eleganța straturilor foietate, combinate perfect cu o cremă ușor cursivă și delicioasă.

Și tot din bucătăria rusească este inspirat și tortul Diplomat. Mult îndrăgitul tort, pe care îl preparăm de ani de zile cu ocazia celor mai speciale evenimente, face parte din colecția de deserturi „Charlotte russe”. Șarlota rusească este un desert pe bază de pișcoturi cu cremă de vanilie amestecată cu frișcă naturală.

Vedeți aici și o rețetă de tort Diplomat.

Cum se prepară rețeta de tort Mușuroi de furnici – Muraveinik – Anthill cake

 

Acest desert este ușor asemănător cu salamul de biscuiți, sau tortul de biscuiți, pe care le preparăm și noi. Însă nu conține atât de multe ingrediente. Conține doar nuci( alune sau migdale) și biscuiți amestecate cu o delicioasă cremă pe bază de unt și lapte condensat, caramelizat.

În schimb, firimiturile de biscuiți se realizează dintr-un aluat simplu, preparat în casă. Dar, rețeta poate fi adaptată și cu biscuiți populari, precum rețeta clasică de salam de biscuiți. În acest caz, îl putem încadra în categoria deserturilor rapide, fără coacere.

Găsiți pe blog  mai multe rețete de deserturi rapide, simple și fără coacere, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Mușuroi de furnici – Muraveinik – Anthill cake.

Tort Mușuroi de furnici - Muraveinik - Anthill cake, porționat, alături de un bol cu cremă caramel și alune întregi

Gătește Tort Mușuroi de furnici – Muraveinik – Anthill cake

Timp de preparare

30 min

Porții

8-10

Tort Mușuroi de furnici - Muraveinik - Anthill cake, porționat, alături de un bol cu cremă caramel și alune întregi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 150 gr de unt topit
  • 50 gr de zahăr
  • 75 gr de smântână
  • 300-350 gr de făină
  • 7 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • Pentru cremă:
  • 400 gr lapte condensat caramelizat
  • 180 gr de unt moale
  • 100 gr de alune( nuci sau migdale) tocate grosier
  • 50 gr de ciocolată pentru decor

 

Mod de preparare

Preparăm aluatul pentru firimituri. Într-un bol mare amestecăm untul topit și ușor temperat cu zahărul, până la diluarea acestuia. Adăugăm smântâna, extractul de vanilie și amestecăm până se omogenizează aluatul. Cernem făina amestecată cu praful de copt deasupra compoziției și frământăm până când obținem un aluat compact și nelipicios. Punem aluatul într-o pungă de plastic și îl congelăm timp de 1 oră.

Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius și tapetăm o tavă de copt cu hârtie de copt.

Aluatul congelat îl trecem prin mașina de tocat, sau îl dăm pe o răzătoare cu orificii mai mari. Îl așezăm într-un strat uniform pe hârtia de copt din tavă.

Coacem aluatul pentru 12-15 minute, sau până când se rumenește. Îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească.

Între timp pregătim crema. Punem într-un bol untul moale și adăugăm caramelul condensat. Folosim mixerul și amestecăm bine până când se omogenizează amestecul.

Apoi sfărâmăm biscuiții și îi adăugăm în cremă. Adăugăm și alunele tocate mai grosier și omogenizăm bine amestecul.

Pentru a forma minunatul tort Mușuroi de furnici, punem amestecul obținut pe un platou. Îl modelăm cu mâinile, sau cu o spatulă sub forma mușuroiului de furnici.

Ștergem platoul, răzuim ciocolata deasupra tortului Muraveinik sau Anthill cake și îl punem la frigider pentru 2 ore. Apoi îl putem porționa frumos și servi cu poftă, alături de cei dragi.