Gătește Tort Pancho cu ananas din compot
Timp de preparare
40 min
Nivel
ușor
Porții
10-12
Ingrediente
- Pentru blat de pandișpan:
- 4 ouă de mărime medie
- 125 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- coaja de la 1/2 portocală
- coaja de la 1/2 lămâie
- sucul de la 1/2 lămâie.
- Pentru cremă:
- 250 gr smântâna pentru frișcă (33%-35%)
- 50 gr zahăr pudră
- 200 gr smântână acră cu minim 20% grăsime
- 50 gr zahăr
- 10 gr zahăr vanilat
- 300 gr ananas din conservă.
- Pentru glazură:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 50 ml smântână pentru frișcă.
Mod de preparare
În primul rând aducem pe masa de lucru toate ingredientele pentru prepararea pandișpanului. Le lăsăm la temperatura camerei pentru aproximativ 20-30 de minute. Este important ca ingredientele să nu fie foarte reci, în special albușurile de ouă, pentru că nu se vor amesteca perfect.
Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt în care așezăm hârtie pergament.
Cum preparăm blatul de pandișpan
Luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le amestecăm cu ajutorul mixerului până când devin cristaline. Adăugăm zahărul puțin câte puțin, dar și sucul de lămâie, în timp ce amestecăm intens. Vom obține o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.
Gălbenușurile le amestecăm cu cojile de citrice răzuite foarte fin. Apoi adăugăm treptat acest amestec peste bezeaua de albușuri. Omogenizăm bine compoziția și îndepărtăm mixerul.
Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporăm treptat făina cernută printr-o sită deasă. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.
Întindem într-o forma de copt cu dimensiunile de 20/20 cm, compoziția pentru pandișpan și o nivelăm uniform la suprafață. Apoi punem tava în cuptor și coacem pandișpanul pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm la răcit și îl secționăm în cuburi.
Scurgem și cuburile de ananas din compot.
Cum preparăm crema pentru tort Pancho cu ananas din compot
Punem smântâna pentru frișcă în bolul mixerului și o amestecăm energic până când capătă cremozitate. Apoi adăugăm zahărul treptat și amestecăm până când obținem o cremă de frișcă fermă.
În alt bol amestecăm smântâna acră cu cele două tipuri de zahăr până când devine cremoasă. Adăugăm și un praf de sare și amestecăm cele două compoziții.
Dăm deoparte 1/4 din cremă iar în restul amestecă bucățile de pandișpan.
Apoi montăm tortul, fie într-un bol îmbrăcat în folie alimentară, fie direct pe platou, alternând crema cu bucățile de pandișpan în ea, cu bucățile de ananas.
Dăm formă de cupolă tortului și îl îmbrăcăm în crema oprită.
Îl punem la rece și preparăm glazura prin topirea ciocolatei în smântâna de frișcă, pe baie de aburi.
Lăsăm glazura să se tempereze ușor și decorăm tortul cu ea. Deasupra presărăm nucă mărunțită.
Lăsăm deliciosul tort Pancho cu ananas din compot la rece timp de 4-5 ore, să se așeze bine straturile și să se hidrateze bucățile de pandișpan. Apoi îl putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII