Dulciuri

Tort Pancho cu ananas din compot

Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și ușoare de tort cu fructe, pentru sărbători, încercați rețeta de tort Pancho cu ananas din compot. Este un altfel de tort decât cele clasice cu care ne-am obișnuit, dar este delicios, aspectuos și ușor de preparat.

Rețeta tortului Pancho a apărut pe la începutul anului 2000 în cofetăriile din Rusia și a avut un mare succes.  A fost creat și produs de compania de panificație din Moscova, Fili-Baker, care păstrează secretul rețetei originale. Rețeta are la bază o combinație de idei culinare foarte populare, moștenite de la bunicile și mamele din Rusia.

Tortul Pancho cucerește prin aspectul său sub formă de cupolă și interior stratificat. Este realizat din bucăți de pandișpan amestecate cu cremă de smântână și intercalate cu fructe. De obicei se folosesc cireșe sau alte fructe de pădure, dar merg tare bine și fructele din compot, precum ananasul, caisele și altele.

O altă rețetă de tort asemănător de pe blog, este rețeta tortului Mușuroi de furnici (Muraveinik sau Anthill cake). Acesta este tot un tort tradițional rusesc, preparat din firimituri de biscuiți, nucă și cremă de caramel/dulce de leche.

Și tot din categoria torturilor cu aspect de cupolă, vă mai recomand de pe blog rețeta de tort cupolă din ruladă cu gem de vișine.

Cum se prepară rețeta de tort Pancho cu ananas din compot

Pentru tortul Pancho preparăm un blat simplu de pandișpan sau unul cu cacao. După răcire, îl secționăm în bucăți mai mici. Preparăm o cremă pe bază de smântână pe care o amestecăm cu bucățile de pandișpan și cu bucăți de ananas.

Tot acest amestec de ingrediente îl montăm într-un bol cu baza rotundă, pentru a crea aspectul de cupolă. Iar după ce vom răsturna tortul pe platou, îl decorăm cu glazură de ciocolată.

Este unul dintre acele deserturi despre care spunem că este, pe cât de simplu, pe atât de delicios și cuceritor.

Puteți pune în interiorul tortului, dacă îl doriți mai complex, două feluri de blaturi, unul simplu și unul cu pudră de cacao.

Iar dacă vă plac torturile mai simple, cu ingrediente puține, vă invităm să descoperiți colecția de rețete de pe blog accesând secțiunea ”Dulciuri”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Pancho cu ananas din compot.

Porție de tort Pancho

Gătește Tort Pancho cu ananas din compot

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

10-12

Tort Pancho cu ananas din compot, porționat

Ingrediente

  • Pentru blat de pandișpan:
  • 4 ouă de mărime medie
  • 125 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la 1/2 portocală
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • sucul de la 1/2 lămâie.
  • Pentru cremă:
  • 250 gr smântâna pentru frișcă (33%-35%)
  • 50 gr zahăr pudră
  • 200 gr smântână acră cu minim 20% grăsime
  • 50 gr zahăr
  • 10 gr zahăr vanilat
  • 300 gr ananas din conservă.
  • Pentru glazură:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 50 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

În primul rând aducem pe masa de lucru toate ingredientele pentru prepararea pandișpanului. Le lăsăm la temperatura camerei pentru aproximativ 20-30 de minute. Este important ca ingredientele să nu fie foarte reci, în special albușurile de ouă, pentru că nu se vor amesteca perfect.

Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt în care așezăm hârtie pergament.

Cum preparăm blatul de pandișpan

Luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le amestecăm cu ajutorul mixerului până când devin cristaline. Adăugăm zahărul puțin câte puțin, dar și sucul de lămâie, în timp ce amestecăm intens. Vom obține o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.

Gălbenușurile le amestecăm cu cojile de citrice răzuite foarte fin. Apoi adăugăm treptat acest amestec peste bezeaua de albușuri. Omogenizăm bine compoziția și îndepărtăm mixerul.

Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporăm treptat făina cernută printr-o sită deasă. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.

Întindem într-o forma de copt cu dimensiunile de 20/20 cm, compoziția pentru pandișpan și o nivelăm uniform la suprafață.  Apoi punem tava în cuptor și coacem pandișpanul pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm la răcit și îl secționăm în cuburi.

Scurgem și cuburile de ananas din compot.

Cum preparăm crema pentru tort Pancho cu ananas din compot

Punem smântâna pentru frișcă în bolul mixerului și o amestecăm energic până când capătă cremozitate. Apoi adăugăm zahărul treptat și amestecăm până când obținem o cremă de frișcă fermă.

În alt bol amestecăm smântâna acră cu cele două tipuri de zahăr până când devine cremoasă. Adăugăm și un praf de sare și amestecăm cele două compoziții.

Dăm deoparte 1/4 din cremă iar în restul amestecă bucățile de pandișpan.

Apoi montăm tortul, fie într-un bol îmbrăcat în folie alimentară, fie direct pe platou, alternând crema cu bucățile de pandișpan în ea, cu bucățile de ananas.

Dăm formă de cupolă tortului și îl îmbrăcăm în crema oprită.

Îl punem la rece și preparăm glazura prin topirea ciocolatei în smântâna de frișcă, pe baie de aburi.

Lăsăm glazura să se tempereze ușor și decorăm tortul cu ea.  Deasupra presărăm nucă mărunțită.

Lăsăm deliciosul tort Pancho cu ananas din compot la rece timp de 4-5 ore, să se așeze bine straturile și să se hidrateze bucățile de pandișpan. Apoi îl putem porționa.

Spor și poftă bună!