ARDEI IUTI UMPLUTI CU TON

ardei iuti umpluti cu ton

Astazi va (re)aduc in atentie o reteta foarte draga mie,pe care ,desi nu stau foarte bine la capitolul rabdare ,o prepar cu mare bucurie.
Ardeii umpluti cu ton,capere si ansoa sunt minunati,savurosi si picanti atat cat trebuie.Este o reteta minunata, provine din S-ul Italiei unde ardeii sunt serviti ca aperitiv.
Daca va hotarati s-o incercati ,trebuie sa va inarmati in primul rand cu multa rabdare si in al doilea cu manusi de unica folosinta.Eu o prepar de obicei pe parcursul a doua zile ; cu o seara inainte curat ,fierb ardeii si ii las la scurs peste noapte iar a doua zi prepar umplutura ,umplu ardeiasii si ii asez in borcane.

Ingrediente

  • 1 kg ardei iuti tip ciresica
  • 400 g ton din conserva
  • 8 fileuri de ansoa
  • 4 linguri de capere ( 70 g )
  • pentru fierbere
  • 400 ml vin alb sec
  • 400 ml otet de vin alb
  • 4 frunze de dafin
  • o lingurita rasa de sare
  • ulei de masline sau de floarea soarelui pentru acoperit ardeii


 

Sa incepem cu inceputul.Deci,ne punem manusi chirurgicale in maini si ne asezam intr-un loc aerat pentru a cutata ardeii (eu am preferat terasa ).Folosim un cutitas  cu varf ascutit si o lingurita micuta pentru a curata ardeii de cotoare ,seminte si vinisoare,interiorul trebuie sa ramana curatat perfect,altfel ardeii vor fi foarte picanti.
Cand am terminat operatiunea (mie mi-a trebuit cam o ora ),spalam ardeii si pregatim o craticioara in care punem la fiert vinul,otetul ,frunzele de dafin si sarea.
Optional mai puteti adauga cuisoare,oregano sau cateva boabe de ienupar.Eu nu le folosesc pentru ca nu-i plac sotului. 😀
Punem ardeii in cateva transe la fiert,cate 4-5 minte fiecare tura ,ii scoatem intr-o sita sa se scurga bine,apoi ii asezam cu gura in jos pe un prosop de bucatarie unde ii lasam peste noapte.
Ardeii trebuie sa fie scursi foarte bine ,cu cat sunt mai bine uscati in interior cu atat mai mult va dura conserva.
A doua zi preparam pasta de ton.Punem intr-un robot de bucatarie sau blender fileurile de ansoa,caperele (scurse de otet sau daca desarate daca au fost conservate in sare ) si tonul.Mixam pana obtinem o compozitie omogena,legata si nu cremoasa.Daca compozititia nu se leaga,mai adaugati cateva linguri de ulei de masline.

Cu aceasta compozitie umplem ardeii si ii asezam in borcane sterilizate bine.Punem ulei in fiecare borcan pana se acopera foarte bine ,nu trebuie sa ramana nimic descoperit.
Punem capacele ,etichetam si pastram la loc racoros.
Sunt perfecti de mancat dupa o luna si ,preparati corect pot dura pana la un an in camara.Pofta buna !

* Se pot si steriliza pentru o maxima siguranta.Infiletati capacele ermetic si asezati borcanele cu capacele in sus, intr-o oala in care ati asezat un prosop de bucatarie si acoperiti cu apa de un deget.Din momentul in care a inceput sa fiarba,lasati inca 15 minute la foc mic-mediu,stingeti focul si lasati la racit pana a doua zi.

sursa

Daca ai incercat reteta,fa-i o poza si trimite-o alaturi de numele tau la  retetefeldefel@yahoo.it   si-o voi atasa la finalul postarii!

Retata incercata de Elena Bite.Minunat ti-a iesit,multumesc.

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “ARDEI IUTI UMPLUTI CU TON”

  1. Multumesc pentru raspuns 🙂 Acum vreau sa incep sa prepar pasta. aseara m/am ocupat de ardei. Am fileuri de ansoa in sare…. Ce conserva de ton ai folosit? Intra toata cantitatea de pasta in ardei? Multumesc inca odata 🙂

    1. Cu drag,Lenias !Eu am folosit fileuri de ansoa in ulei de masline,oricum sunt foarte sarate si acelea.Tonul nu-mi aduc aminte ce marca era,oricum am luat o cutie mare (de 600 g ) in ulei de masline .
      Absolut toata cantitatea,iar daca mai ramane o lingurita doua,e numai buna de infulecat pe o bucata de paine proaspata.Cu mare placere,oricand ! 🙂

  2. Cutie de ton de 600 de grame???? Wau! Unde ai gasit?
    Vreau sa/ti spun ca am facut si eu ardeii astazi…. pasta a fost delicioasa si… nu mi/a ajuns la chiar toti ardeii pregatiti. Imi place mult gustul si daca nu ar fi atat de „istovitor” sa/i curat de seminte, maine as face altii. Desigur, pozele mele nu sunt nici pe departe atat de apetisante ca ale tale. Iti multumesc pentru reteta si abia astept sa/i degust in toata splendoarea lor 🙂

    1. Da,am scris gramajul net pentru ca ,cu tot cu ulei avea 800 g 😀 si am luat-o de la un supermarket de aici (It ) ,Prix se numeste.
      Da,e migalos procedeul dar imi plac asa de mult incat nu trece sezonul sa nu fac.Mie de data asta mi-a ajuns crema de ton pana la ultimul ardeiut,n-a ramas nimic de pus pe paine sau sa fie mai putina.
      Cat despre poze,ce sa zic,trebuie mult exercitiu,daca te uiti la postarile din anii trecuti ,ai sa vezi diferentele.
      Dupa o luna sunt perfecti de degustat,aromele se imbina iar uleiul capata un gust foarte bun,eu il folosesc la paste ,mai ales.
      Ai sterilizat borcanele? Week-end minunat itidoresc! 🙂
      RăspundeţiȘtergere

    2. Nu am sterilizat borcanele. Am incarcat sa respect intocmai tot ce ai scris si am scurs totul foarte bine.
      Credeam ca ai cumparat conserva din Ro 🙂
      M/ar interesa sa fac si umpluti cu branza…. Ai facut vreodata?
      Iti voi „lansa” o cerere…. ca sa poti sa/i vezi pe pagina mea daca vrei 🙂
      O zi minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *