PRAJITURA CU MERE – de post

60-70 min

mediu

25-30 portii

 

Aceasta reteta de prajitura cu mere de post e posibil sa o cunoasteti pentru ca este una veche .Este buna,extrem de simpla si se face cu doar cateva ingrediente.Este si foarte simplu de preparat ,asadar nu ezitati sa o incercati.

 

 

Ingrediente

  • 1,5 kg mere
  • 200 g gris
  • 230 g zahar
  • 370 g faina
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de praf de copt
  • un praf de sare
  • o lingura esenta de vanilie (sau o lingurita scortisoara )

Mod de preparare prajitura cu mere

Prima data amestecam bine intr-un vas grisul,faina,zaharul,sarea si praful de copt.

Spalam merele (de preferat sa fie mere zemoase ) , le dam pe razatoarea mare cu tot cu coaja( daca nu va place cu coaja,curatati-le inainte ).Le amestecam apoi cu uleiul si esenta de vanilie.

*Daca merele nu sunt zemoase ,adaugati 100 ml de apa impreuna cu uleiul pentru ca straturile uscate sa aiba destula umiditate sa formeze o foaie de aluat .

prajitura cu mere 003-tile 1

Acoperim  cu hartie de copt o tava de 22×30 cm si asezam jumatate din compozitia uscata ,jumatate din mere ,apoi ce-a rams din cea uscata si restul de mere. Nivelam frumos prajitura cu mere presand usor cu dosul unei linguri .

Coacem 40-50 de minte la 180-200 °C pana se rumeneste putin deasupra,cand e gata se va desprinde de pe marginile tavii.

prajitura cu mere 010-tile 2

O lasam sa se raceasca complet si apoi o putem taia.Pofta buna.

prajitura cu mere 031

 

prajitura cu mere 038

 

Comentează folosind contul de Facebook

35 comentarii la “PRAJITURA CU MERE – de post”

      1. Am pregătit prăjitura cu mere de post azi dar primul strat pus pe hartia de copt mi-a rămas asa cum l_am pus. Oare ce am greșit?

          1. Multumesc mult pentru sfat. A doua oara țin cont de el. Sărbători fericite alături de cei dragi!

  1. Cu tot respectul si toata dragostea pentru autoarea retetei nu mai incercati.Este pierdere de timp si de ingrediente.Credeti-ma ca dupa ce am citi toate comentariile dvs.am incercat-o si eu .Foaia este o pasta necomestibila si poti cel mult sa te alegi cu o durere de stomac.Mergeti pe retetele clasice.

    1. Carmen,draga mea,aceasta reteta nu am inventat-o eu,este o reteta veche pe care o ador din copilarie.Multa lume o stie ,a facut-o si inca o mai face.
      Daca nu este pe gustul tau ,nu inseamna ca nu este buna .Nu stiu de ce trebuie sa punem etichete unor retete dupa gustul propriu 🙁

  2. Nici nu mai știu de câte ori am făcut-o, e faina tare prajitura.Niciodata nu am răbdare să se răcească, mănânc cu lingurița din tava.
    Mulțumesc mult si apreciez tot ce faci.
    Ps.Vreau s-o întreb pe doamna Carmen daca a mâncat vreodată griș cu lapte, cu asa ceva se aseamănă, decat ca grisul. absoarbe sucul merelor. Sau o fi crescut cu entremet-uri si foie gras?
    Mulți cretini pe lumea asta!

  3. Ema, de ce jignesti? Uite, mai multe n- au inteles diverse din reteta. De aceea e dialogul. Cum de- ti permiti sa o faci cretina pe Carmen?! Mai ales ca a spus „cu tot respectul si dragostea ptr.autoare.” Un om sincer spune ca nu e buna o reteta. Are dreptul sa- si spuna parerea. I se poate raspunde civilizat, ajutata chiar pas cu pas sa mai incerce. Daca esti om si iti pasa. Vreti binele… Dar nu vine de la manerele mobilei. Fiecare se sileste sa- l faca. Deci, sileste=sila. Nu placere. Cum vrei sa se comporte ceilalti cu tine asa te silesti si tu sa te comporti. Pana- ti intra in obisnuinta si nu mai e sila, ci devine mod de viata, un firesc in a face binele. Pana atunci, silinta!!
    Autoare, cum poti permite asemenea persoane pe pagina ta? Cum iti respecti admiratorii? Cum de nu- i aperi?
    Oricine poate gresi, oricine nu intelege, la un moment dat, ceva. Chiar si autosuficientii.
    Ema, lasa aerele de superioritate!! Si tu poti fi incepatoare in ceva si sa fie chineza pura pana iti intri in acea obisnuinta. Daca bucatareala ar fi simpla de la inceput, n- ar mai fi atatea frustrari.
    Foarte urat ce- am vazut aici!
    Cereti scuze, Ema!

    1. Mihaela ,oricine are dreptul sa-si spuna parerea atata timp cat nu foloseste un vocabular vulgar.
      Odata ce am publicat comentariul lui Carmen care afirma ca prajitura este pierdere de timp si ingrediente ,apoi sfatuieste cititorii sa n-o faca pentru ca s-ar alege cu dureri de stomac ,asa l-am publicat si pe al Emei ,care a incercat-o de nenumarate ori si ,culmea,ii place mult prajitura .
      Acum eu u sunt si responsabila de cuvintele pe care le foloseste 🙂

  4. Carmen, mai incearca. Nu stii de cate ori, chiar si bucatarii renumiti, au ratat reteta x. Au incercat pana au reusit. Nu te da batuta. Indiferent de timp si bani. Uite, multe persoane afirma ca e super. Poate nu- ti arde bine cuptorul sau in ziua aceea n- a avut gazul putere. Poate ai dat temperatura la minim si ai scapari de caldura la aragaz. Sau poate a fost faina rece sau expirata, etc. Mai incearca. O sa- ti iasa. Si o sa fii cea mai experta la prajitura asta. Si, tot asa, in tot si toate.

  5. Ma incanta si pe mine. Deci neaparat merele sa fie zemoase.. Daca nu punem apa. Si ingredientele uscate se amesteca si se pun asa. Ca zeama de la mere sa intre in ele..

  6. Ceva nu este in regula cu prajitura asta, primul strat ramane nefacut…ramane faina si atat! Are dreptate Carmen sau poate lipseste un ingredient?

  7. Am făcut o astăzi foarte buna singura greșeală a fost ca nu sa copt partea de jos mai tare pe jumătate ptr că nu am întors tava in rest foarte buna am făcut ptr prima dată la un cuptor electric

  8. Am gustat această prăjitură la cineva,este delicioasa. As vrea sa o fac si eu,insa fara sa folosesc zahar. Consider ca dulcele merelor este de ajuns pt gustul familiei mele. In același timp stiu ca zahărul ajuta merele să-și leasa zeama. Mă puteți ajuta cu un sfat cum as putea face aceasta prăjitură fără a folosi zahărul? Mulțumesc!

    1. Buna Monica.Sigur ca o poti adapta dar zaharul se amesteca cu celelalte ingrediente uscate.Fara,nu-mi inchipui ce gust va avea prajitura,mai ales daca merele sunt si mai acrisoare.Dar,e alegera ta.Poti pune in amestecul de mere,100 ml apa,am scris asta si-n reteta.Cu placere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *