TORT CU GANACHE DE CIOCOLATA ALBA

043

Acesta este tortul pe care l-am facut de ziua mea si ,in sfarsit  reusesc sa va aduc si reteta.Avand in vedere ca sarbatorile abia au inceput ,ma gandesc ca ,poate,veti dori sa-l incercati .Ideea blatului mi-a venit de la prajitura pink zebra cake ,doar ca am schimbat culorile .

La acest tort cu ganache de ciocolata alba am incercat sa nu folosesc coloranti si am si reusit 🙂 ,rezultatul fiind unul destul de multumitor.

Ingrediente 

Blat :

  • 350 g faina
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250ml lapte
  • 200ml ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • o esenta de vanilie
  • o lingura de cacao
  • o lingurita turmeric ( sau un pic de colorant portocaliu gel sau praf )
  • o lingura cu varf de seminte de mac
Crema :
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 500 g ciocolata alba de buna calitate
Sirop :
  • 120 ml lapte (poate fi si vegetal )
  • o esenta de vanilie
Decor : bombonele colorate de zahar
Mod de preparare tort cu ganache de ciocolata alba
Pregatim intai crema ganache ,astfel are timp suficient sa se raceasca.Intr-un vas punem smantana pentru frisca si o aducem la punctul de fierbere.Stingem focul , adaugam ciocolata si amestecam pana se topeste complet.
Sau le punem impreuna pe foc si amestecam pana se topste ciocolata.
Lasam crema la racit ,apoi o punem la congelator o ora ,sa se raceasca foarte bine.Apoi o mixam pana se intareste si compozitia se dubleaza.
Blatul se prepara astfel :intr-un bol mixam  ouale impreuna cu sarea ,zaharul si esenta pana cand compozitia devine cremoasa,deschisa la culoare si se dubleaza.Adaugam uleiul in fir ,la fel si laptele,mixand continuu iar la final incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Impartim compozitia in trei boluri egale si ,intr-unul punem cacaoa ,in urmatorul turmericul sau colorantul si in ultimul macul.Amestecam sa se omogenizeze bine fiecare compozitie.
Acoperim o forma de tort de 24 cm diametru cu hartie de copt sau o ungem cu unt si o tapetam cu faina.Incepem sa punem in mijlocul ei din fiecare compozitie cate un polonic mediu din fiecare compozitie in ordinea cacao ,mac si turmeric.
Coacem blatul 40-50 de minute la 180 °C.
Dupa ce s-a racit complet il putem taia ,intai scoatem varful format,apoi il impartim in jumatate.
Asamblam tortul.Asezam primul blat si il insiropam cu jumatate din sirop ( laptele amestecat cu esenta ),jumatate din crema ,al doilea blat,sirop si decoram cu crema ramasa si bombonele de zahar.
Da fiind ca ganache-ul de ciocolata alba este foarte dulce,se potriveste foarte bine cu fructe,in special de padure.
Pastram tortul la rece pana cand va fi mancat pentru ca ,crema se inmoaie foarte repede.Pofta buna!
 034

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “TORT CU GANACHE DE CIOCOLATA ALBA”

  1. spectaculos tortul tau.
    imi place fiindca denota originalitate, chestia asta cu formarea blatului compus din trei compozitii, repet, imi place fiindca am impresia ca se pot incerca si alte creme pentru acesta.
    si daca mi permiti o intrebare de necunoscator desigur, cantitatea de ulei poate fi micsorata avand in vedere ca apoi se insiropeaza?
    cozia

    1. Iti multumesc frumos,Cozia .Ma bucur tare mult ca iti place ,si eu sunt foarte multumita de rezultat.
      In ceea ce priveste cantitatea de ulei ,eu n-as pune mai putin pentru ca rezultatul final nu va mai avea aceeasi consistenta,probabil blatul va iesi extrem de tare si va crapa la copt.
      Mai am in plan sa incerc si cu alt tip de compozitie ca de ex cea de pandispan,sa va d ce va iesi.
      Multumesc pentru vizita si comentariu,te mai astept. 🙂

  2. Buna, sa avea o intrebare, se poate de inlocuit ciocolata alba cu cea neagra? Sau daca doriti sa-mi propuneti alta crema, ca familiei mele nui place ciocolata alba. Multumesc!!!

  3. Draga mea Iuliana Flory esti pentru mine si familia mea MARE SEFA in arta gastronomiei si crede-ma avem o varsta (57 sa nu spui la nimeni )hihihi mai radem putintel!!!!!!!!!!
    Te apreciez enorm copila draga pentru efortul si gentiletea ta pentru a bucatarii pentru noi astia mai amarastenii!!!!!!!!!!
    Vreau sa te intreb daca in crema as pune si o cutie de 250 grame de mascarpone dupa ce mixez ganachul,oare nu ar sta mai tzapana crema si ar schimba si gustul?Iti cer sfatul ca tu te sti !!!!!!!!!!
    In asteptarea raspunsului,bineinteles in limita timpului tau disponibil,cu siguranta extrem de incarcat iti doresc SA FII BINECUVANTATA CU TOTI CEI DRAGI TIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Valeria draga,iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase.Gatitul e marea mea pasiune (imi aduc aminte ca mama ma urca pe scaun sa ornez salata de beuf de sarbatori,pentru ca nu ajungeam de jos 😀 ),iar daca asta este de ajutor si altora si le da imbold sa gatesca ,ma face fericita.
      Sa stii ca n-am incercat ,intr-adevar ganache-ul de ciocolata alba este foarte pretentios din cauza ca cioco alba n-are masa de cacao(unt ) ridicata .Dar ,daca vrei sa incerci,fa-o cu o cantitate mica .Eu ma gandesc ca ar merge dar mai bine fa un test intai.
      Te pup si te imbratisez cu drag!

  4. Scuza-ma te rog,am uitat esentialul (tot eu cea de 57)adica Valeria,nu se simte gustul de turmeric in blat,ca eu chiar folosesc in mancaruri si se cam simte,fiind vorba aici de o „SPLENDOARE IN IARBA” DE TORT!!!!
    Iti multumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *