Dulciuri

Tort de mere cu vanilie și ciocolată

Printre prăjiturile preparate pentru sărbătorile de iarnă s-a numărat și acest tort de mere cu vanilie și ciocolată.

Pot să vă spun că este unul dintre cele mai bune torturi din categoria torturilor simple și fără coacere.

Are cremă de mere ușor acrișoară și aromată cu scorțișoară, cremă de lapte cu aromă de vanilie și glazură de ciocolată. Toate acestea încadrate între clasicele pișcoturi însiropate în lapte.

Închipuiți-vă cât de bine se combină gustul acrișor al merelor cu crema de lapte dulce și ciocolata ușor amăruie.

Iar aromele de scorțișoară cu vanilie și rom au făcut să explodeze gusturile într-o armonie perfectă.

Rețeta Tort de mere cu vanilie și ciocolată

Foarte des apelăm la acest gen de torturi fără coacere și destul de rapid de preparat. Sunt perfecte, mai ales când avem de pregătit un platou cu mai multe prăjituri.

Pișcoturile sunt mereu la îndemână, la fel și merele.

Iar crema de vanilie am ales s-o fac simplă, fără ouă. Este din lapte cu amidon și unt, plus puțină frișcă bătută.

Glazura de ciocolată, de asemeni, se prepară simplu și rapid.

Cât despre mere, am avut din toamnă puse la borcan după Această Rețetă. Doar le-am încălzit, am adăugat puțin unt și scorțișoară și gata crema.

De când am descoperit Rețeta acestui Tort de biscuiți cu mere și vanilie, am preparat-o de nenumărate ori.

Dar acum a fost prima dată când am preparat-o în varianta cu pișcoturi. Pișcoturile au schimbat puțin aspectul și au adus un plus de gust. Au și ele gustul și aroma lor.

Găsiți pe blog o colecție de Rețete de deserturi fără coacere, de unde vă puteți inspira când aveți nevoie.

Se anunță prietenii în vizită sau pur și simplu doriți să-i impresionați pe cei dragi cu un desert delicios, simplu și spectaculos? Vă recomandăm o rețetă de panna cotta cu vanilie și sos de căpșuni, cu succes garantat.

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Pentru a vedea și rețeta în imagini din timpul preparării, accesați galeria foto de mai jos!

Tort de mere cu vanilie și ciocolată

Gătește Tort de mere cu vanilie și ciocolată

Tort de mere cu vanilie și ciocolată

Ingrediente

  • 1 pachet de pișcoturi Savoiardi
  • 200 ml lapte
  • Pentru stratul de mere:
  • 750 gr mere răzuite
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • zahăr după gust
  • 50 gr unt
  • Pentru crema de lapte cu vanilie:
  • 750 ml lapte
  • 75 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 16 ml esență de vanilie
  • 35 gr amidon de porumb
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 50-60 gr frișcă bătută
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 150 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 175 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
  • 1 linguriță esență de rom

Mod de preparare

Începem cu prepararea cremelor pentru tort de mere cu vanilie și ciocolată.

Preparare cremă de lapte cu vanilie.

Punem laptele la fiert cu zahărul tos și un praf de sare. Când începe să fiarbă, adăugăm amidonul diluat cu puțin lapte rece și amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu.  Stingem focul, adăugăm untul tăiat în cuburi mici, zahărul vanilinat și esența și amestecăm intens până se topește untul și zahărul și se omogenizează crema. Așezăm o folie de prospețime peste ea și o lăsăm să se răcească.

Preparare cremă de mere

Pentru compoziția de mere, doar desfacem conținutul borcanului într-un vas și îl punem la încălzit, la foc mic.

Adăugăm zahăr, după gust, scorțișoara și untul tăiat în cuburi mici. Amestecăm intens până se topește untul și se dispune uniform în compoziția de mere. Dacă se formează mai mult sirop, putem adăuga și o lingură de griș, sau o linguriță de amidon. La mine nu a fost cazul, pentru că merele au fost bine scăzute înainte de a le pune în borcane.

Se pot folosi mere proaspete date pe răzătoare și caramelizate cu zahăr și unt ca pentru plăcinta cu mere.

Lăsăm și compoziția de mere să se răcească.

Asamblare tort de mere cu vanilie și ciocolată

Când cremele s-au răcit, putem să asamblăm tortul.

Tapetăm interiorul celei mai mari tăvi de cozonac cu folie de prospețime. Așezăm la bază un rând de pișcoturi trecute ușor prin lapte, apoi întindem peste ele compoziția de mere.

Așezăm peste acestea un alt rând de pișcoturi trecute prin lapte.

Crema de lapte o amestecăm cu frișcă bătută pentru a-i da puțină cremozitate. O întindem peste al doilea rând de pișcoturi și completăm cu ultimul rând de pișcoturi trecute prin lapte.

Cu pișcoturile trebuie să avem grijă să nu le însiropăm foarte rău. Doar se scufundă în lapte pentru o fracțiune de secundă.

Dăm tava cu tort la rece pentru câteva ore, sau chiar de seara până dimineața. Apoi răsturnăm tortul pe un platou și îndepărtăm folia.

Pregătim glazura de ciocolată.

Încălzim frișca lichidă, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Rupem ciocolata în bucăți mici și o adăugăm în frișcă după ce am stins focul. Adăugăm și esența și amestecăm intens cu o spatulă până se topește toată ciocolata și rezultă o compoziție uniformă. Lăsăm glazura să se tempereze 4-5 minute și o turnăm peste tort, nivelând-o uniform cu o spatulă de tort.

Lăsăm tortul de mere cu vanilie și glazură de ciocolată la rece până se întărește glazura, apoi se poate porționa cu un cuțit cu lamă foarte subțire.

Vă asigur că este foarte delicios și va avea mare succes, indiferent cu ce ocazie va fi preparat!