Gătește Prăjitura Esterhazy. Prăjitură cu foi de bezea
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24-30
Ingrediente
- Pentru 2 blaturi în tavă de 23/37 cm:
- 10 albușuri de ouă medii
- 400 gr de zahăr
- 200 gr de nucă măcinată fin
- 1 praf de sare
- sucul de la 1/2 lămâie, opțional
- Pentru cremă de vanilie:
- 10 gălbenușuri
- 150 gr de zahăr
- 100 gr de făină
- 500 ml lapte
- 1 păstaie de vanilie
- 250 gr unt moale
Mod de preparare
Începem cu prepararea celor două blaturi de bezea cu nucă.
Pentru reușita bezelei, albușurile se țin cel puțin 20 de minute la temperatura camerei. Apoi se presară cu puțină sare și se mixează până devin cristaline și spumoase. Se continuă mixarea lor adăugând, treptat, zahărul și sucul de lămâie. Vom obține o bezea foarte fermă.
Scoatem mixerul și încorporăm nuca măcinată fin în bezeaua de albușuri, cu ajutorul unei spatule și cu mișcări circulare de jos în sus.
Din această compoziție se coc, într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, două foi de bezea cu nucă. Se coc pe rând, la 180 de grade pentru 10, maxim 15 minute.
Sfatul lui Vlădutz este ca și hârtia de copt să fie unsă cu ulei, astfel, după coacere și temperare, foaia de bezea se va desprinde perfect de pe hârtie.
Preparăm cremă de vanilie.
Într-o cratiță cu pereți dubli amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea. Apoi adăugăm zahărul și le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm laptele, apoi făina și omogenizăm bine compoziția.
Așezăm cratița pe foc de intensitate mică și fierbem crema până când se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Spre final de fierbere adăugăm semințele de la păstaia de vanilie sau 2-3 lingurițe de esență de vanilie. Acoperim crema cu o folie de prospețime și o lăsăm la răcit. Apoi încorporăm în cremă untul moale, adăugându-l treptat și omogenizând crema cu ajutorul mixerului.
Întindem crema de vanilie între foile de bezea cu nucă, după ce acestea s-au răcit.
Punem prăjitura Esterhazy la rece pentru minim 2 ore, pentru a o putea porționa frumos.
COMENTARII