Gătește Mini tarte cu praline de ciocolată
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
40-50
Ingrediente
- Pentru crusta de mini tarte:
- 400-420 gr de făină
- 100 gr unt cu peste 80 % grăsime
- 1 ou
- 200 gr de smântână acră
- 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de oțet
- 1 praf de sare
- Pentru bomboane de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 gr frișcă lichidă, îndulcită
- 50 gr unt gras
- 2 lingurițe cu esență de migdale, sau lichior de migdale
- Pentru sos de ciocolată:
- 200 gr de ciocolată amăruie
- 250 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 400 gr fulgi de ciocolată pentru decor
Mod de preparare
Pentru aluatul de mini tarte. mai întâi cernem 400 gr de făină printr-o sită deasă, într-un bol încăpător. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo oul, smântâna, un praf de sare, untul moale tăiat în bucăți mai mici și bicarbonatul stins în oțet
Amestecăm rapid toate ingredientele, folosind mixerul cu brațele pentru aluaturi, sau frământând cu vârfurile degetelor.
Frământăm aluatul și pe masa de lucru presărată cu făină, până când se omogenizează bine și nu mai este lipicios. Vor mai intra la frământat aproximativ 20 gr de făină.
Dăm formă sferică aluatului, îl punem în bol și îl acoperim cu folie de prospețime. Îl lăsăm la rece pentru aproximativ o oră. Apoi îl întindem în foi subțiri, decupăm cercuri din ele și le așezăm în interiorul formelor de copt. Le modelăm cu degetele să ia forma acestora.
Le coacem pentru 12-15 minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.
Pentru pralinele de ciocolată procedăm ca la crema ganache de ciocolată. Punem frișca la încălzit și topim ciocolata în ea. După ce stingem focul, adăugăm esența și untul. Untul este opțional, dar oferă cremozitate și un plus de fermitate după răcire.
Lăsăm crema de ciocolată la răcit, dar avem grijă să nu se întărească. O punem într-un posh cu dui și formăm bomboanele pe un blat de silicon. Le formăm micuțe cât să încapă în crustele de mini tarte. Punem blatul cu bomboane la rece până se întăresc.
Apoi preparăm sosul de ciocolată prin topirea ciocolatei în frișca încălzită.
Trecem bomboanele prin acest sos și le tăvălim prin fulgii de ciocolată. Apoi, luăm cu lingurița din sosul de ciocolată și punem puțin la baza crustelor de mini tarte. Așezăm pralinele de ciocolată în interior și le presăm ușor peste sosul de ciocolată. Când sosul va deveni ferm, pralinele vor fi lipite de cruste.
Chiar dacă se cere răbdare, merită preparate aceste mini tarte cu praline de ciocolată pentru că sunt și delicioase și spectaculoase.
Așezate în cutii speciale, sunt perfecte a fi dăruite celor dragi, de sărbători.
COMENTARII