Gătește Negresă cu cremă de ananas
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru blatul de negresă în tavă de 23/36 cm:
- 4 albușuri de ouă medii
- 100 gr de zahăr
- 200 gr de ciocolată amăruie
- 100 gr de unt
- 100 ml de lapte
- 200 gr de făină
- 1 vârf cuțit cu sare
- 1 linguriță esență de rom
- 7 gr praf de copt
- 1 vârf cuțit cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingură cu zeamă de lămâie
- Pentru crema de ananas:
- 4 gălbenușuri
- 565 gr de compot de ananas cuburi
- 100 gr de amidon
- 20 gr de făină
- 200 gr de unt cu 82 % grăsime
- un praf sare
Mod de preparare
Preparăm blatul de negresă din albușuri.
Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm sare peste ele și le lăsăm 10 minute la temperatura camerei, pentru a se mixa bine.
Între timp, punem ciocolata la topit împreună cu laptele și untul. Amestecăm continuu până la omogenizare, apoi lăsăm compoziția la temperat.
Trecem făina prin sită împreună cu praful de copt, iar bicarbonatul îl dizolvăm în puțină zeamă de lămâie.
Mixăm albușurile până obținem o bezea cristalină. Adăugăm, treptat, zahărul și 1/2 lingură de zeamă de lămâie.
Când obținem o bezea fermă îndepărtăm mixerul și folosim o spatulă. Adăugăm peste bezea, în fir subțire, ciocolata topită și ușor călduță și esența de rom. Amestecăm încet cu spatula, folosind mișcări circulare, de jos in sus, pentru a se menține bezeaua aerată. Adăugăm treptat făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul stins în zeama de lămâie.
Aluatul obținut va avea o textură ceva mai consistentă decât la checul clasic.
Punem hârtie de copt în tavă și întindem compoziția pentru negresă din albușuri în ea. O nivelăm frumos la suprafață și punem tava în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius. Coacem blatul de negresă pentru 35-40 de minute.
Preparăm crema de ananas.
Cu ajutorul blenderului transformăm compotul de ananas într-o pastă omogenă. Trecem pasta obținută prin sită, pentru a deveni fină.
Apoi adăugăm gălbenușurile frecate cu puțină sare, amidonul și făina. Omogenizăm amestecul și îl punem la fiert, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Stingem focul și adăugăm imediat untul tăiat în bucăți.
Omogenizăm bine crema și o întindem fierbinte peste blatul de negresă răcit.
Lăsăm delicioasa negresă cu cremă de ananas pe masa din bucătărie până când se răcește bine crema, apoi o dăm la rece.
Crema va deveni mai fermă după ce prăjitura va sta la rece cel puțin 2 ore. Apoi se poate porționa frumos.
Spor și poftă bună!
COMENTARII