Mâncăruri cu carne

Varză călită cu morcovi și afumătură de porc

Din categoria rețetelor cu varză murată pe care le preparăm, în special în sezonul rece, azi avem pentru voi rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.

Ce poate fi mai gustos la masa de prânz decât o porție de varză cu carne afumată și mămăliguță? Iar dacă mai adăugăm și o lingură de smântână și un ardei iute, deliciul este garantat.

Varza călită o preparăm în multe combinații. Cea mai simplă combinație este doar din varză cu ceapă și ulei. Este și cea mai des preparată. Iar lângă aceasta, bineînțeles că putem adăuga și o bucată de friptură, sau niște cârnați. Dar este delicioasă și simplă, în varianta de post.

O altă rețetă cu varză cu care ne răsfățăm în sezonul rece este mâncarea de varză cu ciolan afumat la cuptor. Dacă ciolanul este afumat natural, cu fum de lemne, deliciul este maxim.

Iar din categoria rețetelor de post, vă recomand, de pe blog, rețeta de varză acră cu cimbru și mărar.

Cum preparăm rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc

 

Pentru rețeta de față procedăm în cel mai clasic mod. Mai întâi rumenim ușor carnea la tigaie în ulei. Apoi, în uleiul din tigaie călim ceapă cu morcovi și adăugăm varza tocată. Morcovii dulci se combină minunat cu varza acră. Iar carnea afumată, desăvârșește gustul mâncării.

Preparăm varza cu morcovii la tigaie, dar pentru accentuarea gusturilor, o mai dăm și la cuptor pentru câteva minute. Ca și condimente, nelipsite sunt piperul și cimbrul. Dar, fiecare poate adăuga condimente după gust.

Dacă și voi adorați mâncărurile din varză murată, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.

Varză călită cu morcovi și afumătură de porc în vas negru

Gătește Varză călită cu morcovi și afumătură de porc

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Varză călită cu morcovi și afumătură de porc în vas negru

Ingrediente

  • 2 verze murate de mărime medie
  • 2 cepe
  • 4 morcovi
  • 100 ml de ulei
  • 450 gr mușchiuleț de porc afumat, sau kaizer
  • piper, după gust
  • 2-3 crenguțe de cimbru
  • 2 foi de dafin

 

Mod de preparare

Mai întâi scurgem varza murată, o tocăm fideluță și o punem în apă rece pentru 10 minute, sau în funcție de cât de sărată este. Apoi o scurgem bine de apă.

Punem o tigaie cu ulei la încins și rumenim ușor carnea feliată, atât cât să-și lase aroma de afumătură în ulei. Transferăm carnea în alt vas și o acoperim.

Adăugăm în ulei ceapa tocată mărunt și doi morcovi răzuiți. Amestecăm ingredientele prin uleiul încins până când se pătrund ușor, apoi adăugăm varza scursă. Adăugăm și ceilalți morcovi, dar tăiați în rondele, sau în bucăți mai mari.

Amestecăm ușor varza cu ingredientele din tigaie, presărăm și puțin piper și adăugăm foile de dafin. Așezăm un capac pe tigaie, și lăsăm varza să se prepare la foc încet pentru aproximativ 30 de minute. Agităm tigaia din când în când pentru a nu se arde varza. Nu adăugăm apă decât dacă nu se formează în tigaie lichid. Nu exagerăm cu apa, punem o ceașcă maxim, altfel vom avea varză fiartă, nu călită.

Într-un vas termorezistent așezăm la bază crenguțele de cimbru și adăugăm varza cu morcovii din tigaie. Adăugăm și bucățile de carne și punem vasul la cuptor, la 165 de grade Celsius, pentru maxim 30 de minute.

Servim delicioasa varză călită cu morcovi și afumătură de porc caldă, cu mămăliguță și smântână, eventual și cu un ardei iute.

Spor și poftă bună!