Mâncăruri cu carne

Varză cu ciolan afumat la cuptor

Una dintre mâncărurile delicioase cu care ne răsfățăm în sezonul rece este mâncarea de varză cu ciolan afumat la cuptor. Este perfectă, mai ales servită cu mămăliguță și un ardei iute.

Iar dacă ciolanul este afumat natural, cu fum de lemne, deliciul este maxim.

Varza acră este unul dintre alimentele de bază iarna și nu ezităm să o includem în meniurile noastre săptămânale. După ce ne răsfățăm de Crăciun cu tradiționalele sarmale, prima pe listă este rețeta de varză murată cu orez și jumări de porc.

Iar una dintre cele mai gustoase ciorbe, în sezonul rece, este ciorba de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe. Este o ciorbă deosebită pe care o preparăm foarte des și mereu primește notă maximă.

Și tot din varză acră mai preparăm și rețete de gustări cum ar fi rețeta de ștrudel cu varză acră și bacon. De obicei preparăm acest ștrudel după ce ne răsfățăm mai întâi cu o porție de varză cu mămăliguță. A doua zi, cu varza rămasă preparăm plăcinte sau ștrudele pentru pachetele de la serviciu.

Cum se prepară rețeta de varză cu ciolan afumat la cuptor

Rețeta de față se prepară foarte simplu. După ce călim 1-2 cepe în puțin ulei, adăugăm suc de roșii și varza și transferăm totul într-o tavă de cuptor. Punem și ciolanul afumat pe care îl glazurăm cu un sos de roșii condimentat. Dăm tava la cuptor, la temperatură mai joasă și așteptăm cuminți să se prepare mâncarea.

Condimente adăugăm după gust: cimbru, foi de dafin și piper.

Este o mâncare tare gustoasă și se prepară destul de ușor.

Dacă și voi adorați mâncărurile cu varză murată, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de varză cu ciolan afumat la cuptor.

Ciolan afumat secționat într-o tavă cu varză

Gătește Varză cu ciolan afumat la cuptor

Timp de preparare

130 min

Nivel

ușor

Porții

8

Varză în tavă de ceramică cu ciolan afumat, secționat

Ingrediente

  • 2 verze murate
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 morcov
  • 1 ardei roșu
  • 3-4 linguri de ulei
  • 450 gr suc de roșii concentrat și condimentat
  • 1 ciolan afumat
  • 2 foi de dafin
  • 1-2 crenguțe de cimbru
  • 1/2 linguriță de piper măcinat

Mod de preparare

Tocăm cele două verze mărunt și le punem în apă rece pentru a mai elimina din sare. Nu le lăsăm decât 5-6 minute.

În acest interval de timp punem uleiul la încins și călim în ele cele două cepe tocate mărunt. Adăugăm și morcovul tocat mărunt și ardeiul, de asemeni, tocat. Apoi adăugăm o parte din sosul de roșii și varza scursă, piper măcinat și foile de dafin. Amestecăm ingredientele timp de 2-3 minute.

Transferăm ingredientele într-o tavă de cuptor și adăugăm la mijloc ciolanul afumat, bine spălat. Îl glazurăm cu sos de roșii aromat.

Adăugăm și crenguțele de cimbru la baza tăvii. Mai turnăm peste varză și 200-250 ml de apă și punem tava la cuptor, la 160 de grade Celsius, pentru două ore. Pe parcurs, mai întoarcem ciolanul de pe o parte pe cealaltă și mai amestecăm varza cu ingredientele din tavă.

 

Dacă avem mărar verde, adăugăm la final de preparare câteva fire tocate mărunt.

Este delicioasă mâncarea de varză cu ciolan afumat, mai ales servită cu mămăliguță și ardei iute.