Aluaturi dulci

Cozonac Potica sau Povitica

Rețeta de cozonac Potica sau Povitica aparține bucătăriilor slovene și croate și este un cozonac cu umplutură bogată și foarte aromată de nuci. Denumirea  de Potica provine din Slovenia, iar Povitica din Croația.

Dacă dorim să respectăm întocmai rețeta originală, va trebui să împăturim aluatul de cozonac, înainte de a-l așeza în tavă, sub forma literei S.

Vedeți aici cum se face!

Însă îl putem prepara și simplu, sub formă de spirală, așa cum veți vedea în rețeta de mai jos.

Nu este un cozonac complex, este chiar simplu de preparat, însă necesită mai mult timp de dospire față de cozonacul tradițional românesc.

Vedeți aici și rețeta de cozonac tradițional cu nucă și rahat.

Cozonacul este nelipsit de pe mesele sărbătorilor religioase foarte importante. Există foarte multe rețete de cozonac și mai simple și mai complexe, pentru toate gusturile.

Una dintre aceste rețete pe care o preparăm cel mai des este rețeta cozonacului fără frământare. Iar când avem mai mulți cozonaci de preparat apelăm la rețeta de cozonac dospit la rece. Frământăm aluatul de seara și a doua zi coacem cozonacii.

Cum se prepară rețeta de cozonac Potica sau Povitica

Aluatul pentru acest cozonac se prepară la fel ca aluatul clasic. Însă se lasă mai mult timp la dospit, atât înainte de formarea cozonacului cât și după. Umplutura este bogată în nuci, dar și în arome. Nu lipsește nici vanilia și nici scorțișoara. Puțină cacao adăugată va da culoare umpluturii și va asigura un contrast perfect între aluat și umplutură.

Preparați și voi acest cozonac pentru că este delicios și aspectuos. Iar dacă mai doriți și alte rețete de cozonac, găsiți pe blog o întreagă colecție de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac Potica sau Povitica.

Felii de Cozonac Potica sau Povitica pe o farfurie albă

Gătește Cozonac Potica sau Povitica

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

1

Felii de Cozonac Potica sau Povitica pe o farfurie albă

Ingrediente

  • Pentru aluat de cozonac Potica sau Povitica:
  • 2 ouă
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr de unt gras
  • 400 gr de făină
  • 100 ml de lapte
  • 5 gr de sare
  • 3,5 gr de drojdie uscată
  • 1 gălbenuș pentru uns
  • Pentru umplutură:
  • 300 gr de nucă măcinată
  • 100 ml de lapte
  • 100 gr de unt
  • 100 gr de zahăr
  • 1 albuș de ou
  • 1 linguriță de cacao
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 2 lingurițe de esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru forma de copt:
  • 20 gr de unt topit
  • zahăr pudră pentru decorul cozonacului

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pentru cozonac Potica sau Povitica.

Cernem făina în bolul mixerului și o amestecăm cu drojdia uscată. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo toate celelalte ingrediente ținute la temperatura camerei.

Atașăm la mixer cârligul pentru frământat și îl pornim mai întâi la viteză minimă până se omogenizează compoziția. Apoi mărim treptat viteza și frământăm bine aluatul până când este compact și nelipicios.

Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul.

Între timp, pregătim compoziția pentru umplutură.

Punem într-un vas pe foc laptele, sarea și zahărul, precum și jumătate din cantitatea de unt. Le lăsăm pe foc doar până când se topesc untul și zahărul. Amestecăm nuca măcinată fin cu esența, scorțișoara și pudra de cacao, precum și cu o parte din untul moale. Adăugăm acest amestec peste lichidul încălzit și omogenizăm bine compoziția.

Încorporăm după răcire și albușul de ou.

Cum formăm cozonacul Potica sau Povitica

Ungem masa de lucru cu ulei și întindem aluatul într-o foaie dreptunghiulară, mai subțire.

Întindem umplutura de nuci pe toată suprafața foii de aluat și rulăm. Ungem o formă de guguluf cu unt topit și așezăm ruloul în ea.

Aceasta este metoda simplă a formării cozonacului Potica. În metoda originală ruloul de aluat cu umplutură de nuci se îndoaie în trei, de la ambele capete, realizând forma literei S.

După ce așezăm cozonacul în forma de copt îl mai lăsăm la dospit, acoperit, până când își dublează din nou volumul. Nu contează timpul, contează să își dubleze volumul.

Ungem aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu puțină apă și coacem minunatul cozonac Potica sau Povitica în cuptorul preîncălzit, la 180 grade pentru 15 de minute. Apoi scădem temperatura la 160 de grade Celsius și îl mai coacem pentru 30-40 de minute.

Cozonacul se decorează cu zahăr pudră după coacere, sau după porționare.