Gătește Cozonac Potica sau Povitica
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
1
Ingrediente
- Pentru aluat de cozonac Potica sau Povitica:
- 2 ouă
- 100 gr de zahăr
- 50 gr de unt gras
- 400 gr de făină
- 100 ml de lapte
- 5 gr de sare
- 3,5 gr de drojdie uscată
- 1 gălbenuș pentru uns
- Pentru umplutură:
- 300 gr de nucă măcinată
- 100 ml de lapte
- 100 gr de unt
- 100 gr de zahăr
- 1 albuș de ou
- 1 linguriță de cacao
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 lingurițe de esență de vanilie
- 1 praf de sare
- Pentru forma de copt:
- 20 gr de unt topit
- zahăr pudră pentru decorul cozonacului
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului pentru cozonac Potica sau Povitica.
Cernem făina în bolul mixerului și o amestecăm cu drojdia uscată. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo toate celelalte ingrediente ținute la temperatura camerei.
Atașăm la mixer cârligul pentru frământat și îl pornim mai întâi la viteză minimă până se omogenizează compoziția. Apoi mărim treptat viteza și frământăm bine aluatul până când este compact și nelipicios.
Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul.
Între timp, pregătim compoziția pentru umplutură.
Punem într-un vas pe foc laptele, sarea și zahărul, precum și jumătate din cantitatea de unt. Le lăsăm pe foc doar până când se topesc untul și zahărul. Amestecăm nuca măcinată fin cu esența, scorțișoara și pudra de cacao, precum și cu o parte din untul moale. Adăugăm acest amestec peste lichidul încălzit și omogenizăm bine compoziția.
Încorporăm după răcire și albușul de ou.
Cum formăm cozonacul Potica sau Povitica
Ungem masa de lucru cu ulei și întindem aluatul într-o foaie dreptunghiulară, mai subțire.
Întindem umplutura de nuci pe toată suprafața foii de aluat și rulăm. Ungem o formă de guguluf cu unt topit și așezăm ruloul în ea.
Aceasta este metoda simplă a formării cozonacului Potica. În metoda originală ruloul de aluat cu umplutură de nuci se îndoaie în trei, de la ambele capete, realizând forma literei S.
După ce așezăm cozonacul în forma de copt îl mai lăsăm la dospit, acoperit, până când își dublează din nou volumul. Nu contează timpul, contează să își dubleze volumul.
Ungem aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu puțină apă și coacem minunatul cozonac Potica sau Povitica în cuptorul preîncălzit, la 180 grade pentru 15 de minute. Apoi scădem temperatura la 160 de grade Celsius și îl mai coacem pentru 30-40 de minute.
Cozonacul se decorează cu zahăr pudră după coacere, sau după porționare.
COMENTARII