Gătește Mini tarte cu lămâie și fructe
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru aluat fraged cu cacao:
- 200 gr făină
- 125 g unt
- 50 g cacao
- 1 lingură de zahăr pudră
- un praf de sare
- 7-8 linguri de apă foarte rece
- Pentru crema de lămâie:
- 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
- 150 ml suc proaspăt de lămâie
- coaja răzuită de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- afine și zmeură pentru decor
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului fraged pentru mini tarte cu lămâie și fructe. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar va trebui să stea și la rece cel puțin 30 de minute.
Într-un bol punem făina, pudra de cacao, zahărul pudră, praful de sare și amestecăm. Apoi adăugăm untul rece tăiat în cuburi. Frământăm rapid ingredientele, cu vârful degetelor, până când obținem o compoziție sfărâmicioasă. Adăugăm apă rece și omogenizăm aluatul.
Nu frământăm excesiv aluatul pentru că se va înmuia iar crustele tartelor vor ieși foarte tari.
Împachetăm aluatul într-o folie alimentară și îl punem la rece pentru cel puțin o jumătate de oră.
Pentru a forma crustele de mini tarte, scoatem aluatul de la rece și îl punem între două folii.
Trecem cu sucitorul peste aluat și îl întindem într-o foaie de 2-3 cm grosime. Formăm din el 8 cercuri cu diametrul de 12-13 cm. Formele de mini tarte au 9 cm diametrul, iar cercurile de aluat vor avea 12,5 – 13 cm pentru a se încadra perfect.
Îmbrăcăm interioarele formelor de copt cu cercurile de aluat, presându-le delicat la bază și pe lateralele formelor. Înțepăm baza acestora cu o furculiță. Apoi punem hârtii de copt în interior și le umplem cu boabe de fasole sau năut.
Coacem crustele de mini tarte la 180 de grade Celsius pentru 15 de minute cu fasolea deasupra și încă 5-6 fără.
După ce sunt gata, le scoatem din forme și le lăsăm la răcit.
Pentru a prepara crema pentru mini tarte cu lămâie și fructe, așezăm o cratiță mare pe foc și turnăm apă în ea. Apoi introducem în ea o cratiță mai mică, dar cu atenție ca fundul acesteia să nu atingă apa din prima cratiță.
Adăugăm în cratița de deasupra ouăle întregi, gălbenușurile, zahărul și sarea. Le amestecăm până se omogenizează. Adăugăm coaja de lămâie răzuită cât mai fin și sucul de lămâie. Omogenizăm din nou compoziția.
Fierbem crema de lămâie amestecând continuu pentru aproximativ 15-20 de minute. Ne înarmăm cu răbdare, pentru că vom fierbe crema la foc de intensitate minimă și vom amesteca continuu în cremă. Când crema devine consistentă ca o budincă, adăugăm untul tăiat în cuburi. Amestecăm intens până când untul se va topi și crema se va omogeniza.
După fierbere trecem crema de lămâie printr-o sită deasă, într-un bol. Apoi o punem în formele de mini tarte, ușor caldă.
Când se răcește crema, decorăm delicioasele mini tarte cu lămâie și fructe.
COMENTARII