Tarte / Cheesecake

Mini tarte cu lămâie și fructe

Sunt foarte atractive și de mare efect deserturile preparate în forme mici precum aceste mini tarte cu lămâie și fructe. Pe lângă aspect plăcut și gust delicios mai au avantajul că sunt direct porționate.

Chiar dacă necesită mai mult timp și răbdare pentru montarea lor, rezultatul final merită din plin și efortul și timpul alocat. Crustele de mini tarte se pot umple cu diferite creme.

Vedeți aici și o rețetă de mini tarte cu ciocolată și fructe. Aluatul pentru crustele de mini tarte a fost preparat cu cacao, ca în rețeta de față. Dar mergea și un aluat simplu, pentru un contrast de culoare.

Găsiți pe blog și rețeta de aluat pentru crustă de mini tarte în varianta simplă. Acesta se poate folosi atât pentru mini tarte dulci cât și pentru cele sărate.

Iar dacă doriți și o rețetă de mini tarte sărate, puteți încerca rețeta de mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Este delicioasă și se poate prepara chiar și pentru un platou cu aperitive festive.

Cum preparăm rețeta de mini tarte cu lămâie și fructe

Despre crusta de mini tarte am povestit mai sus că o preparăm cu pudră de cacao adăugată. Este un aluat clasic, care se frăgezește datorită umidității cremei, de la o zi la alta.

Pentru cremă preparăm rețeta de lemon curd. Este ideală pentru un astfel de desert. Iar contrastul de culori, dar și de arome este minunat.

Mai găsiți pe blog rețete de mini tarte, dar și de tarte cu combinații interesante de creme. Le descoperiți în secțiunea Tarte/Cheesecake.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mini tarte cu lămâie și fructe.

Trei mini tarte cu lămâie și fructe

Gătește Mini tarte cu lămâie și fructe

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Trei mini tarte cu lămâie și fructe

Ingrediente

 • Pentru aluat fraged cu cacao:
 • 200 gr făină
 • 125 g unt
 • 50 g cacao
 • 1 lingură de zahăr pudră
 • un praf de sare
 • 7-8 linguri de apă foarte rece
 • Pentru crema de lămâie:
 • 2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
 • 150 ml suc proaspăt de lămâie
 • coaja răzuită de la 2 lămâi
 • 200 gr zahăr
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 1 praf de sare
 • afine și zmeură pentru decor

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului fraged pentru mini tarte cu lămâie și fructe. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar va trebui să stea și la rece cel puțin 30 de minute.

Într-un bol punem făina, pudra de cacao, zahărul pudră, praful de sare și amestecăm. Apoi adăugăm untul rece tăiat în cuburi. Frământăm rapid ingredientele, cu vârful degetelor, până când obținem o compoziție sfărâmicioasă. Adăugăm apă rece și omogenizăm aluatul.

Nu frământăm excesiv aluatul pentru că se va înmuia iar crustele tartelor vor ieși foarte tari.

Împachetăm aluatul într-o folie alimentară și îl punem la rece pentru cel puțin o jumătate de oră.

Pentru a forma crustele de mini tarte, scoatem aluatul de la rece și îl punem între două folii.

Trecem cu sucitorul peste aluat și îl întindem într-o foaie de 2-3 cm grosime. Formăm din el 8 cercuri cu diametrul de 12-13 cm. Formele de mini tarte au 9 cm diametrul, iar cercurile de aluat vor avea 12,5 – 13 cm pentru a se încadra perfect.

Îmbrăcăm interioarele formelor de copt cu cercurile de aluat, presându-le delicat la bază și pe lateralele formelor. Înțepăm baza acestora cu o furculiță. Apoi punem hârtii de copt în interior și le umplem cu boabe de fasole sau năut.

Coacem crustele de mini tarte la 180 de grade Celsius pentru 15 de minute cu fasolea deasupra și încă 5-6 fără.

După ce sunt gata, le scoatem din forme și le lăsăm la răcit.

Pentru a prepara crema pentru mini tarte cu lămâie și fructe, așezăm o cratiță mare pe foc și turnăm apă în ea. Apoi introducem în ea o cratiță mai mică, dar cu atenție ca fundul acesteia să nu atingă apa din prima cratiță.

Adăugăm în cratița de deasupra ouăle întregi, gălbenușurile, zahărul și sarea. Le amestecăm până se omogenizează. Adăugăm coaja de lămâie răzuită cât mai fin și sucul de lămâie. Omogenizăm din nou compoziția.

Fierbem crema de lămâie amestecând continuu pentru aproximativ 15-20 de minute. Ne înarmăm cu răbdare, pentru că vom fierbe crema la foc de intensitate minimă și vom amesteca continuu în cremă. Când crema devine consistentă ca o budincă, adăugăm untul tăiat în cuburi. Amestecăm intens până când untul se va topi și crema se va omogeniza.

După fierbere trecem crema de lămâie printr-o sită deasă, într-un bol. Apoi o punem în formele de mini tarte, ușor caldă.

Când se răcește crema, decorăm delicioasele mini tarte cu lămâie și fructe.