Gătește Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Nivel
complex
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat de tartă în formă de 26 cm diametrul:
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 ou de mărime medie
- 300 gr făină
- un praf de sare
- puțin unt pentru uns forma de copt.
- Pentru realizarea trandafirilor din mere:
- 6 mere roșii
- 1 litru de apă rece + sucul de la o lămâie
- 1 litru de apă fierbinte.
- Pentru crema de vanilie:
- 1 ou
- 250 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 25 gr amidon
- 25 gr unt
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 praf de sare.
- În plus:
- dulceață de trandafiri sau altă dulceață fină pentru uns merele după coacere.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de tartă, iar în timp ce acesta se relaxează, pregătim crema de vanilie.
Trecem făina prin sită într-un bol încăpător și o amestecăm cu sarea și zahărul pudră. Facem puțin loc la mijloc și punem acolo un ou, untul rece, tăiat în cuburi și esența. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până obținem o compoziție sfărâmicioasă. Apoi împachetăm aluatul într-o folie alimentară și-l punem la rece pentru o oră.
Preparăm crema de vanilie.
Amestecăm într-o crăticioară oul cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz. Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă untul și vanilia.
Pentru a realiza trandafirii din mere mai întâi tăiem merele în felii subțiri. Pe măsură ce obținem feliile le punem imediat într-un bol cu apa rece și sucul de lămâie. Astfel ne asigurăm că nu vor oxida.
După ce le adăugăm pe toate în bol, le scurgem bine și le opărim pentru 5 minute în apă fierbinte. Nu le lăsăm mai mult pentru a nu se înmuia foarte rău. Le scoatem într-o sită și le lăsăm să se scurgă foarte bine.
Când avem toate elementele pregătite, putem forma și coace delicioasa tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie.
Încălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoatem aluatul de la rece și îl punem în forma de copt, modelându-l uniform la bază și pe lateralele formei. Înțepăm baza aluatului cu o furculiță. Punem tava în cuptor și coacem aluatul pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius.
În acest interval de timp modelăm trandafirii din felii de mere. Rulăm feliile de mere începând cu felii mai mici și continuând cu cele mai mari. Formăm trandafiri de mărimea dorită.
Îi așezăm în interiorul crustei de tartă și turnăm cu atenție printre ei, crema de vanilie.
Punem din nou tava în cuptor și mai coacem tarta pentru 5-6 minute, la 200 de grade Celsius.
O lăsăm să se răcească înainte de a o porționa. O decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
COMENTARII