Gătește Prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru 4 foi de 24/42 cm:
- 250 gr unt cu 82% grăsime
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilat
- 4 linguri smântână cu 12% grăsime
- 650 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță cu sare.
- Pentru umplutură:
- 2 kg mere ușor acrișoare
- 150-200 gr zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
- 100 gr unt(82% grăsime)
- 25 gr amidon alimentar.
Mod de preparare
Începem cu pregătirea aluatului fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii.
Într-un bol punem untul moale și adăugăm peste el gălbenușurile și ambele tipuri de zahăr. Le amestecăm până când obținem o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm smântâna și sarea și omogenizăm din nou compoziția. La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Vom obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vom lăsa la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie.
Pentru formarea și coacerea foilor împărțim aluatul în patru părți egale. Întindem pe rând fiecare parte de aluat în foi de dimensiunea tăvii de copt. Decupăm marginile inestetice, dar le lăsăm pe tavă să le coacem și pe acestea. Le vom folosi la decor.
Coacem foile pe rând, pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. Apoi le lăsăm să se răcească așezate una peste cealaltă.
Pentru umplutură curățăm merele de coajă și de cotoare și le dăm pe răzătoare. Apoi le punem la călit împreună cu zahărul și le lăsăm la foc mic, amestecându-le din când în când.
Când se formează sirop, iar merele devin arămii, adăugăm scorțișoara și untul tăiat în cuburi. Amestecăm până când se topește untul, apoi adăugăm amidonul și mai preparăm compoziția de mere până când tot siropul este absorbit de amidon.
Lăsăm compoziția de mere să se răcească și o întindem în strat uniform între foi.
Adăugăm un strat subțire de mere și deasupra și presărăm peste ele firimituri din colțurile neuniforme ale foilor.
Porționăm delicioasa prăjitură cu foi fragede și mere caramelizate după ce se odihnește 5-6 ore la rece, acoperită cu o folie de prospețime.
COMENTARII