Gătește Tartă cu brânză și caise din compot
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
Pentru crusta de tartă:
- 350 gr de făină
- 125 gr de unt cu peste 80% grăsime
- 125 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 gălbenușuri
- 1 vârf cuțit cu sare
- 2-3 linguri apă foarte rece
- puțin unt pentru uns forma de copt
- 50 gr fulgi de ovăz.
Pentru cremă:
- 500 gr brânză Philadelphia
- 150 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 200 gr smântână acră
- 2 ouă + 2 albușuri
- 2 linguri de amidon alimentar
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Vom începe cu prepararea aluatului pentru crusta de tartă, care va sta un timp la rece după frământare. Din același aluat vom folosi și pentru deasupra tartei, dar amestecat cu fulgi de ovăz.
Cât timp aluatul va sta la rece, vom pregăti compoziția de umplutură și vom scurge caisele din compot.
Preparăm aluatul fraged pentru tartă
Luăm un bol mai mare și trecem făina prin sită în el. Apoi o amestecăm cu sarea și zahărul. Adăugăm cele două gălbenușuri și untul rece, tăiat în cuburi mici. Cu vârfurile degetelor frământăm rapid ingredientele din bol, până când obținem niște firimituri mai mari. Pentru a potrivi textura aluatului, picurăm din apa rece, în timp ce amestecăm pentru omogenizare. Vom obține un aluat ușor sfărâmicios. Îl împachetăm în folie de prospețime și îl punem la rece timp de 30 de minute.
Pregătim crema de brânză
Punem brânza într-un bol și o amestecăm bine cu zahărul pudră. Adăugăm ouăle întregi și albușurile și omogenizăm bine compoziția. Apoi adăugăm smântâna amestecată cu amidonul și un praf de sare.
Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm deoparte până când formăm tarta. Compoziția va fi ușor cursivă.
Cum formăm și coacem tartă cu brânză și caise din compot
Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi ungem cu puțin unt interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 26 cm.
Scoatem aluatul de la rece pe masa presărată cu puțină făină și dăm deoparte 1/4 din el. Restul îl modelăm uniform la baza și pe lateralele formei. Înțepăm aluatul din loc în loc la bază, cu o furculiță, pentru a se coace uniform.
Apoi turnăm compoziția de brânză în interior și așezăm deasupra caisele scurse, cu partea decupată în sus. Amestecăm aluatul oprit cu fulgii de ovăz și presărăm amestecul pe deasupra tartei.
Punem forma de copt în cuptor și coacem tarta pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lăsăm delicioasa tartă cu brânză și caise din compot să se răcească bine, apoi o porționăm.
Este și gustoasă, dar are și aspect plăcut.
COMENTARII