Gătește Prăjitură Mărțișor tablă de șah
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru checul alb:
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 75 gr făină
- 50 gr unt topit
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
- Pentru checul cu zmeură:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 gr unt topit
- 2 linguri de gem de zmeură
- 100 gr făină
- 1/4 linguriță cu praf de copt
- 1 picătură de colorant roșu.
- Pentru uns blaturile:
- 150 gr caramel condensat.
- Pentru însiropat:
- 200 ml apă
- 25 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie.
- Pentru decor:
- 250 gr pastă de marshmallow fondant albă
- bomboane argintii.
Mod de preparare
Vom începe cu prepararea aluaturilor pentru cele două blaturi de prăjitură. Modul de preparare este același, doar că în aluatul pentru checul cu zmeură adăugăm gem și o picătură de colorant.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim două tăvi de 20/20 cm, pe care le tapetăm cu hârtie de copt.
Cum preparăm blaturile pentru prăjitură Mărțișor
Vom prepara separat cele două aluaturi.
Separăm albușurile de gălbenușuri în câte două boluri. Albușurile le mixăm presărate cu sare până când se spumează bine. Apoi adăugăm puțin câte puțin din zahăr, amestecând energic până când rezultă o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu untul topit și răcit. Omogenizăm compozițiile, apoi încorporăm făina în compoziția pentru blatul simplu. Întindem compoziția pentru blat simplu în tava pregătită.
În compoziția pentru blatul cu zmeură, adăugăm treptat gemul de zmeură amestecat cu o picătură de colorant roșu, gel. Apoi adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Omogenizăm ușor aluatul și îl întindem în tava pregătită. Acest blat necesită ajutat cu puțin praf de copt să se dezvolte în timpul coacerii, pentru că gemul de zmeură trage aluatul în jos.
Coacem cele două blaturi pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Le lăsăm să se răcească și preparăm siropul cu esență de vanilie, prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea la final a esenței.
Cum formăm prăjitură Mărțișor tablă de șah
După ce blaturile se răcesc le însiropăm și le secționăm în câte patru fâșii. Vom forma două prăjituri pe două platouri dreptunghiulare.
Ungem fâșiile de blaturi cu un strat subțire de caramel condensat pentru a le putea lipi între ele. Apoi formăm prăjiturile cu aspect de tablă de șah și le îmbrăcăm în pastă fondantă, albă. Le decorăm cu bomboane argintii și le lăsăm la rece pentru 4-5 ore.
Apoi le putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII