Rețete pentru Valentine's Day / Dragobete și 1 Martie

Prăjitură Mărțișor tablă de șah

Dacă nu ați preparat încă mărțișoare dulci pentru ziua de 1 Martie, poate vă inspiră rețeta noastră de prăjitură Mărțișor tablă de șah. Este o prăjitură în culorile mărțișorului, delicioasă și spectaculoasă.

Sunt foarte în trend cadourile dulci oferite în spiritul iubirii față de persoanele dragi. Iar rețetele pentru astfel de deserturi sunt foarte versatile. Tot ce trebuie să conțină, pentru a fi în temă cu specificul zilelor în care le oferim, sunt culorile alb și roșu. Pe acestea le putem obține foarte ușor din ingrediente naturale precum fructele și legumele. Iar atunci când dorim un roșu perfect, precum catifeaua roșie, putem adăuga puțin colorant alimentar.

Un exemplu de desert în culorile alb și roșu naturale îl puteți descoperi la rețeta de cheesecake inimioară cu căpșuni. Căpșunile sunt fructele cele mai populare pentru astfel de deserturi. În plus, au și forma spectaculoasă de inimioară.

Pe lângă căpșuni, pentru a reda culoarea roșie mai putem folosi zmeură, vișine sau cireșe, dar și sfeclă roșie.

Descoperiți  un exemplu de desert cu sfeclă roșie la rețeta de tort de clătite red velvet cu cremă de mascarpone. Clătitele vor ieși colorate frumos și natural, de la sfecla roșie folosită în aluat. Nu necesită colorant alimentar decât dacă le doriți de culoare roșie mai intensivă. Iar crema de mascarpone preparată la rece le va scoate în evidență culoarea, oferind un contrast ideal.

Cum preparăm rețeta de prăjitură Mărțișor tablă de șah

Pentru rețeta de azi preparăm două blaturi simple, în tăvi de 20/20 cm. Într-un blat adăugăm gem sau dulceață de zmeură pentru a obține culoarea roșie, dar și gust delicios. Putem ajuta culoarea și cu o picătură de colorant, dar nu mai mult.

Secționăm blaturile în fâșii și formăm din ele o prăjitură cu aspect de tablă de șah. Iar pentru decor folosim pastă de marshmallow fondant de culoare albă. Câteva mici bomboane argintii aduc un plus de aspect desertului. Dacă aveți bomboane roșii, desertul va fi pe deplin în tema mărțișorului.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi pentru zilele de 1 și 8 Martie, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitură Mărțișor tablă de șah.

Prăjitură Mărțișor tablă de șah, secționată pe platou și o porție pe farfurie

Gătește Prăjitură Mărțișor tablă de șah

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Prăjitură cu zmeură în formă de șah

Ingrediente

  • Pentru checul alb:
  • 2 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 75 gr făină
  • 50 gr unt topit
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie.
  • Pentru checul cu zmeură:
  • 2 ouă
  • 50 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 50 gr unt topit
  • 2 linguri de gem de zmeură
  • 100 gr făină
  • 1/4 linguriță cu praf de copt
  • 1 picătură de colorant roșu.
  • Pentru uns blaturile:
  • 150 gr caramel condensat.
  • Pentru însiropat:
  • 200 ml apă
  • 25 gr zahăr
  • 2 lingurițe esență de vanilie.
  • Pentru decor:
  • 250 gr pastă de marshmallow fondant albă
  • bomboane argintii.

Mod de preparare

Vom începe cu prepararea aluaturilor pentru cele două blaturi de prăjitură. Modul de preparare este același, doar că în aluatul pentru checul cu zmeură adăugăm gem și o picătură de colorant.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim două tăvi de 20/20 cm, pe care le tapetăm cu hârtie de copt.

Cum preparăm blaturile pentru prăjitură Mărțișor

Vom prepara separat cele două aluaturi.

Separăm albușurile de gălbenușuri în câte două boluri. Albușurile le mixăm presărate cu sare până când se spumează bine. Apoi adăugăm puțin câte puțin din zahăr, amestecând energic până când rezultă o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu untul topit și răcit. Omogenizăm compozițiile, apoi încorporăm făina în compoziția pentru blatul simplu.  Întindem compoziția pentru blat simplu în tava pregătită.

În compoziția pentru blatul cu zmeură, adăugăm treptat gemul de zmeură amestecat cu o picătură de colorant roșu, gel. Apoi adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Omogenizăm ușor aluatul și îl întindem în tava pregătită. Acest blat necesită ajutat cu puțin praf de copt să se dezvolte în timpul coacerii, pentru că gemul de zmeură trage aluatul în jos.

Coacem cele două blaturi pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Le lăsăm să se răcească și preparăm siropul cu esență de vanilie, prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea la final a esenței.

Cum formăm prăjitură Mărțișor tablă de șah

După ce blaturile se răcesc le însiropăm și le secționăm în câte patru fâșii. Vom forma două prăjituri pe două platouri dreptunghiulare.

Ungem fâșiile de blaturi cu un strat subțire de caramel condensat pentru a le putea lipi între ele. Apoi formăm prăjiturile cu aspect de tablă de șah și le îmbrăcăm în pastă fondantă, albă. Le decorăm cu bomboane argintii și le lăsăm la rece pentru 4-5 ore.

Apoi le putem porționa.

Spor și poftă bună!