Conserve

Ciuperci champignon murate pentru iarnă

Printre rețetele de murături pe care le preparăm pentru sezonul rece se numără și rețeta de ciuperci champignon murate. Sunt perfecte pentru o gustare delicioasă, dar și pentru a fi incluse în diferite salate.

Ne plac foarte mult ciupercile și le includem des în alimentația noastră. Cel mai mult ne plac hribii, dar din păcate nu îi găsim proaspeți decât în sezonul lor. Ne plac și gălbiorii,  și ghebele, dar nici acestea nu sunt accesibile pe tot parcursul anului. Dar pentru că cele mai la îndemână sunt ciupercile champignon, le folosim pe acestea.

Preparăm din ele supe și ciorbe, salate și aperitive, dar și diferite mâncăruri scăzute. Le preparăm și la grătar împreună cu carne și legume. Sunt delicioase în oricare dintre variantele menționate.

Dintre rețetele de salate vă recomandăm de pe blog rețeta de salată de pui cu ciuperci, ananas și maioneză cu iaurt. Este o salată absolut delicioasă și mai fresh.

Foarte bune ies și sosurile de ciuperci pentru fripturi sau garnituri. Vedeți un exemplu la rețeta de cotlet de porc cu sos de ciuperci.

Câteva utilizări pentru ciuperci champignon murate

Ciupercile murate pot fi adăugate în diverse salate pentru un plus de savoare și textură.

Pot fi servite și alături de alte murături și brânzeturi pentru un platou de aperitive.

Se folosesc și ca garnitură pentru feluri principale, cum ar fi fripturi sau pește.

Le putem adăuga și la pizza sau în sandwich-uri pentru un gust special.

Mai pot fi adăugate în preparate cu orez pentru a le îmbogăți aroma.

Găsiți pe blog mai multe rețete în care folosim atât ciupercile proaspete cât și pe cele murate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

Vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciuperci champignon murate pentru iarnă.

Borcan cu ciuperci murate

Gătește Ciuperci champignon murate pentru iarnă

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

12

Ciuperci champignon murate în lingură și în borcan

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci champignon
  • 1 litru apă
  • 200 ml oțet (de 9%)
  • 1 lingură sare
  • 1 lingură zahăr
  • 5-6 căței de usturoi, tăiați felii
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță boabe de muștar
  • câteva crenguțe de mărar (opțional).

Mod de preparare

Începem cu pregătirea ciupercilor.

Curățăm ciupercile de impurități și le spălăm bine sub un jet de apă rece.

O parte dintre ciuperci le lăsăm întregi, iar altă parte le tăiem în jumătăți, sferturi și felii, pentru a se așeza bine în borcane.

Apoi fierbem ciupercile în apă cu sare timp de 5-7 minute. Le scurgem și le clătim cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

Într-o cratiță mare, adăugăm apa, oțetul, sarea, zahărul, foile de dafin, boabele de piper, boabele de muștar și usturoiul.

Aducem la fierbere soluția și o lăsăm să clocotească timp de 5 minute.

Așezăm ciupercile blanșate în borcane sterilizate, împreună cu crenguțele de mărar, dacă folosim.

Turnăm marinada fierbinte peste ciuperci, asigurându-ne că sunt complet acoperite de lichid.

Închidem borcanele cu capace etanșe, apoi le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

Le depozităm într-un loc răcoros și întunecos.

Spor și poftă bună!