Gătește Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
Pentru aluat (choux):
- 250 ml apă
- 100 g unt
- 150 g făină
- 1 praf de sare
- 4 ouă.
Pentru crema de lămâie:
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- 40 g amidon de porumb
- coaja rasă de la 2 lămâi
- sucul de la 2 lămâi
- 50 g unt
- un praf de sare.
Pentru decor:
- 50 g ciocolată topită
- 30 g caramel condensat
- 100 g zmeură proaspătă.
Mod de preparare
Prepararea aluatului opărit
Preîncălzește cuptorul la 200°C și tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.
Într-o cratiță, pune apa, untul și un praf de sare și încălzește la foc mediu până când untul se topește și apa începe să fiarbă ușor.
Adaugă făina dintr-o dată și amestecă energic până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții cratiței și formează o bilă.
Lasă aluatul să se răcească ușor timp de 5 minute, apoi adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare ou. Aluatul trebuie să devină neted și lucios.
Pune aluatul în tavă și întinde-l sub formă de foaie uniformă, ridicând puțin din el și pe marginile laterale ale tăvii.
Coace foaia de aluat opărit în cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute, până când devine aurie și pufoasă. Las-o la răcit.
Prepararea cremei de lămâie
Într-o cratiță, încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere.
Într-un bol separat, amestecă gălbenușurile cu zahărul, adaugă amidonul, apoi toarnă încet laptele fierbinte peste amestec, amestecând continuu.
Pune totul înapoi pe foc mic și amestecă până când crema începe să se îngroașe. Adaugă coaja și sucul de lămâie, apoi lasă pe foc încă 2-3 minute, amestecând continuu.
Odată ce crema s-a îngroșat suficient, adaugă untul și amestecă până se încorporează complet. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, acoperind suprafața cu o folie alimentară pentru a preveni formarea crustei.
Asamblare prăjitură cu aluat opărit și cremă de lămâie
După ce aluatul opărit s-a răcit complet, întinde peste el crema de lămâie și nivelează-i uniform suprafața. Cu ajutorul unui săculeț de decorat deserturi creează dungi din ciocolata topită peste crema de lămâie, dar și dungi din caramelul condensat.
Apoi decorează prăjitura cu zmeură proaspătă.
Pune tava cu prăjitură la rece și las-o cel puțin 4-5 ore, pentru a se frăgezi foaia de aluat și a se întări crema.
Apoi o poți porționa și servi cu poftă, alături de familie.
COMENTARII