Gătește Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru baza prăjiturii:
- 300 g pișcoturi (aproximativ 30-35 bucăți)
- 500 ml lapte pentru înmuiat pișcoturile.
- Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 4 gălbenușuri de ou
- 120 g zahăr
- 50 g amidon de porumb (sau făină)
- 1 linguriță esență de vanilie
- 100 g unt
- 1 praf de sare.
- Pentru stratul de frișcă:
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea cremei de vanilie. Într-o cratiță, încălzește laptele la foc mic.
Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul până devin spumoase. Adaugă amidonul (sau făina) și omogenizează bine.
Toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând energic. Apoi transferă totul înapoi în cratiță.
Gătește compoziția la foc mic, amestecând continuu, până când crema începe să se îngroașe. Când crema devine densă, ia-o de pe foc și adaugă untul și esența de vanilie. Amestecă până se omogenizează.
Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, acoperită cu folie alimentară direct pe suprafața cremei, pentru a evita formarea unei cruste.
Cum montezi prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Înmoaie rapid pișcoturile în lapte (sau cafea, dacă vrei un gust mai intens).
Așază un strat de pișcoturi pe fundul unei tăvi dreptunghiulare. Întinde jumătate din crema de vanilie peste pișcoturi. Adaugă un nou strat de pișcoturi, dar așezate în sens invers față de primele. Întinde peste ele restul de cremă.
Acoperă prăjitura cu folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.
Bate smântâna rece împreună cu zahărul pudră cu aromă de vanilie, până când frișca se întărește și devine pufoasă.
Scoate prăjitura din frigider și întinde frișca uniform pe suprafața acesteia. Trasează niște dungi ondulate cu furculița peste frișcă, pentru un aspect mai interesant.
Dacă vrei un plus de gust și culoare poți decora prăjitura cu pudră de cacao sau ciocolată rasă. Mai lasă prăjitura la frigider pentru încă 1-2 ore înainte de servire.
Spor și poftă bună!
COMENTARII