Salate

Salată de vinete cu iaurt și usturoi

Dacă adori salata de vinete și cauți rețete mai simple și mai sănătoase, încearcă rețeta de salată de vinete cu iaurt și usturoi. Este o variantă mai ușoară și mai cremoasă a tradiționalei salate de vinete cu maioneză.

Textura fină a vinetelor coapte se îmbină cu prospețimea iaurtului și aroma intensă a usturoiului. Prin această combinație rezultă un preparat răcoritor, savuros și plin de echilibru. Este o salată ce poate fi servită atât ca aperitiv pe pâine prăjită sau lipii, cât și ca garnitură lângă fripturi sau legume la grătar. Se remarcă prin gustul delicat, ușor afumat al vinetelor și cremozitatea dată de iaurt. Iar usturoiul adaugă acea notă picant-aromatică ce învăluie întreaga combinație.

Tot din categoria salatelor de vinete simple mai poți încerca de pe blog și varianta cu usturoi și pătrunjel verde. Usturoiul aduce un plus de gust picant salatei, iar pătrunjelul un plus de aromă și prospețime.

Sau poate te inspiră mai mult rețeta de salată de vinete cu dovlecei și ardei copți. Este mai ușoară ca gust, mai consistentă și mai spornică. Dovleceii adăugați oferă și consistență, iar ardeii copți oferă gust delicios.

Despre rețeta de salată de vinete cu iaurt și usturoi

Aceasta este o salată de vinete mult mai lejeră decât cea clasică, având o textură catifelată și aerată. Iaurtul îi conferă un gust proaspăt și ușor acrișor, iar usturoiul aduce un contrast intens. Acesta completează aroma dulce-amăruie și ușor afumată a vinetelor. Este o salată potrivită pentru zilele calde de vară, dar și pentru mesele de familie, unde se caută o variantă mai sănătoasă și mai ușoară a preparatelor tradiționale.

Și dacă adori salatele cu vinete îți mai recomandăm să încerci și rețeta de salată de vinete, în varianta fără ulei. Este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate.

Mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de salată de vinete cu iaurt și usturoi.

Salată din vinete cu usturoi și iaurt

Gătește Salată de vinete cu iaurt și usturoi

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

12

Salată de vinete cu iaurt și usturoi în bol oval

Ingrediente

  • 3 vinete mari, coapte și bine scurse
  • 200 g iaurt grecesc (sau iaurt gras, cremos)
  • 2-3 căței de usturoi, pisați fin
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare, după gust
  • zeama de la ½ lămâie (opțional, pentru prospețime)
  • câteva frunze de pătrunjel sau mărar, pentru decor.

Mod de preparare

Vinetele se coc pe flacără directă, pe grătar sau la cuptor, până când coaja devine arsă și pulpa moale. Coacerea pe foc direct le conferă un gust afumat intens, care dă personalitate salatei.

După coacere, se lasă la răcit într-o strecurătoare, pentru a se scurge lichidul amărui.

Se curăță de coajă și se toacă pulpa mărunt cu un cuțit de lemn sau plastic (nu metalic, pentru a evita oxidarea și gustul amărui).

Vinetele tocate se pun într-un castron, se adaugă iaurtul grecesc și usturoiul pisat.

Se încorporează uleiul de măsline treptat, amestecând ușor, până când salata devine cremoasă și fină.

Se potrivește de sare și, dacă se dorește, se adaugă puțină zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.

Delicioasa salată de vinete cu iaurt și usturoi  se transferă într-un bol, se netezește cu lingura și se decorează cu pătrunjel sau mărar tocat, ori câteva picături de ulei de măsline.

Se servește rece, alături de pâine prăjită, lipii calde sau chiar ca sos lângă friptură ori pește la grătar.

Spor și poftă bună!