Garnituri / Legume

Cartofi umpluți cu brânză și condimente

Pentru o masă de prânz, gustoasă și consistentă, merită să preparați această rețetă de cartofi umpluți cu brânză și condimente. Nu vă mai trebuie la masă decât o salată sau un sos delicios.  Noi preferăm un sos de roșii cu usturoi, proaspăt făcut, sau de la borcan.

Vedeți aici rețeta pentru sos picant de roșii, cu ardei iute și usturoi! Folosim acest sos și la rețetele de pizza sau de paste și la multe altele.

Dar, putem servi cartofii și cu un sos de iaurt cu castraveți și usturoi, sau chiar cu un sos de avocado. Vedeți aici rețeta sosului de iaurt cu castraveți și usturoi, celebrul sos tzatziki.

O altă rețetă interesantă, dar mai simplă cu cartofi, de pe blog, este rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată. Este o mâncare gustoasă, consistentă și foarte apreciată, mai ales servită cu o salată de murături, sau de legume proaspete.

Cum se prepară rețeta de cartofi umpluți cu brânză și condimente

 

Pentru rețeta de față avem două opțiuni. Fie coacem cartofii întregi la cuptor, apoi îi umplem cu brânzeturi, fie îi fierbem în apă cu sare.

Noi am optat pentru a doua variantă care este mai rapidă. După fierbere, secționăm cartofii în jumătăți, îi scobim de miez și îi umplem cu amestecul de brânzeturi.  Adăugăm în compoziția de brânzeturi și miezul cartofilor. Iar din compoziția care mai rămâne după umplerea cartofilor, putem prepara chiftele la cuptor sau la tigaie.

Găsiți pe blog mai multe rețete cu cartofi și mai simple și mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cartofi umpluți cu brânză și condimente.

Doi cartofi cu brânzeturi pe un suport negru de lemn, alături de un bol cu sos de roșii

Gătește Cartofi umpluți cu brânză și condimente

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Doi cartofi cu brânzeturi pe un suport negru de lemn, alături de ucturoi și pătrunjel verde

Ingrediente

  • 3 cartofi albi, foarte mari
  • apă pentru fiert cartofii
  • 1 lingură de sare
  • 100 gr de brânză de vaci, proaspătă
  • 100 gr brânză telemea
  • 50 gr parmezan
  • 150 gr cremă de brânză
  • 50 g cașcaval
  • 2 ouă
  • 5-6 frunze de busuioc
  • 1/4 linguriță cu boia de ardei iute
  • 1/4 linguriță cu nucșoară
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • sos de roșii pentru servit
  • pătrunjel verde pentru decor

Mod de preparare

Pregătim cartofii spălându-i bine, apoi îi punem la fiert în apă rece în care adăugăm o linguriță de sare.

Fierbem cartofii până când se pătrund foarte bine la testul cu furculița.  Îi scurgem, îi trecem prin jet de apă rece pentru a stopa procesul termic.

Îi tăiem în jumătăți, pe lungime, dar pe partea mai îngustă a lor, să fie mai înalți. Cu o lingură, îi scobim de interior lăsându-le o margine de aproximativ 1 cm, de jur împrejur.

Pentru umplutură amestecăm miezul cartofilor cu brânzeturile. Cașcavalul îl oprim pentru partea finală. Adăugăm câteva frunze de busuioc, rupte mărunt. Adăugăm și boia de ardei iute după gust, nucșoară, sare, mărarul tocat mărunt și două ouă. Omogenizăm bine compoziția și umplem cartofii cu ea. Îi așezăm pe hârtie de copt, într-o tavă de cuptor. Printre cartofi așezăm și crenguțe de rozmarin.

Punem tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 15-20 de minute. Apoi, scoatem tava, ungem cartofii umpluți cu puțin sos de roșii și presărăm cașcaval răzuit pe deasupra. Mai lăsăm tava la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins și alte 5-6 minute cu focul stins.

Servim delicioșii cartofi umpluți cu brânză și condimente calzi, presărați cu pătrunjel verde.

Spor și poftă bună!