Ciorbe / Supe

Ciorbă de cartofi cu cârnați afumați

După sărbătorile de iarnă, ciorbele de cartofi acrite cu zeamă de varză au mare succes la noi, însă rețeta de ciorbă de cartofi cu cârnați afumați este de-a dreptul delicioasă.

Cârnații afumați dau un gust minunat ciorbei, iar cartofii fierți timp mai îndelungat, oferă consistență și sățietate. Cârnații afumați îi preparăm, de obicei, înainte de Crăciun – vedeți aici rețeta.

Însă, după ce îi consumăm, folosim și cârnați cabanos din comerț, că tare buni sunt și aceștia.

O altă rețetă de ciorbă pe care o preparăm foarte des în sezonul rece este cea de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe. Este una dintre cele mai gustoase ciorbe pe care o adoră întreaga familie. O rețetă asemănătoare preparăm și în sezonul cald cu varză proaspătă – vedeți aici rețeta.

Iar din categoria ciorbelor de cartofi foarte gustoase, vă mai recomand și rețeta de ciorbă de cartofi cu sfeclă roșie.

Cum se prepară rețeta de ciorbă de cartofi cu cârnați afumați

Pentru ciorba din rețeta de azi mai întâi prăjim ușor cârnații, iar în grăsimea rămasă de la ei adăugăm legumele tocate. Nu le prăjim, doar le amestecăm puțin pe foc, pentru a se pătrunde ușor cu aroma cârnaților. Le stingem cu apă fierbinte și adăugăm cartofii. Iar pentru a regla gustul ciorbei, adăugăm și zeamă de varză.

Este o ciorbă cu specific ardelenesc. În anumite zone se adaugă castraveți murați în saramură. Iar zeama de varză se înlocuiește cu saramura castraveților.

Dacă vă plac astfel de ciorbe consistente și delicioase, găsiți pe blog mai multe rețete în secțiunea Ciorbe/Supe.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de cartofi cu cârnați afumați.

Bol alb cu ciorbă din cartofi și cârnați

Gătește Ciorbă de cartofi cu cârnați afumați

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Ciorbă de cartofi cu cârnați afumați în bol alb

Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi
  • 2 cepe de mărime medie
  • 1 morcov mai mare
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 300 gr de cârnați afumați
  • 2-3 linguri de ulei
  • 3 litri de apă
  • 1 litru de zeamă de varză acră
  • sare și piper după gust
  • frunze de ceapă verde pentru decor

Mod de preparare

Mai întâi punem o oală cu apa la fiert. Apoi tăiem cârnații în rondele și îi rumenim ușor într-o tigaie cu ulei încins. Îi transferăm într-un alt vas, iar în locul lor, în tigaie, adăugăm ceapa tocată, morcovul și țelina, de asemeni, tocate. Le amestecăm bine în uleiul aromatizat de la cârnați, fără a le lăsa să se călească definitiv, ci doar să se pătrundă ușor. Apoi le adăugăm în apa care fierbe.

Curățăm cartofii, îi spălăm bine și îi tocăm în cuburi. Îi adăugăm și pe aceștia în oala cu celelalte ingrediente.

Lăsăm ciorba de cartofi să fiarbă semi-acoperită până când cartofii încep să se sfărâme ușor. Apoi adăugăm zeama de varză.

Mai fierbem ciorba de cartofi pentru 15 minute, după care adăugăm și rondelele de cârnați afumați.

Gustăm ciorba și în funcție de gust mai adăugăm sare și piper. Nu prea mai necesită sare pentru că este suficient de sărată de la zeama de varză, dar și de la cârnați.

După stingerea focului, decorăm delicioasa ciorbă de cartofi cu cârnați afumați cu ceapă verde tocată mărunt, sau cu pătrunjel, leuștean, mărar.

Este delicioasă!