Dulciuri

Clafoutis cu prune. Desert simplu și delicios

Dacă și vouă vă plac deserturile cu fructe, simple și rapide, ne-am gândit să vă ispitim cu o rețetă de clafoutis cu prune.

Clafoutis este denumirea unei prăjituri din bucătăria franțuzească. Rețeta originală se prepară cu cireșe. Însă, după cum deja știți, toate rețetele culinare suportă reinterpretări de-a lungul timpului. Se pot folosi orice fel de fructe proaspete, congelate sau din compot. Important este să nu fie foarte suculente, sau să fie bine scurse, pentru că aluatul este unul cu textură subțire.

Găsiți pe blog și rețeta de clafoutis cu cireșe.

Rețetele cu fructe sunt cele mai versatile. Și asta pentru că se pot combina toate tipurile de fructe cu toate tipurile de aluaturi. În plus, din fructe se pot prepara și creme, jeleuri sau glazuri pentru prăjituri. Cel mai des preparăm tarte cu fructe pentru că sunt simple și ușoare.

Una dintre rețetele de tartă pe care v-o recomand de pe blog este cea de tartă cu fructe de pădure și crumble, pentru că este de sezon.

Cum se prepară rețeta de clafoutis cu prune

Pentru rețeta de față, important este să alegem prune nu foarte coapte, pentru a nu-și răspândi sucul prin aluat. Aluatul fiind din start unul cu textură subțire, sucul prunelor ar afecta coacerea acestuia. Oricum, textura prăjiturii este una mai aproape de budincă decât de un blat de prăjitură.

Dar, este foarte gustoasă și aspectuoasă, se prepară ușor și nu necesită ingrediente multe. Încercați-o și sigur o veți repeta și cu alte fructe.

Iar dacă și voi adorați deserturile cu fructe, vă invit pe blog să găsiți o colecție interesantă de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clafoutis cu prune.

Clafoutis cu prune pporționat pe o farfurie albă și în forma de copt, așezate pe un ștergar albastru lângă un bol cu prune

Gătește Clafoutis cu prune. Desert simplu și delicios

Porție de clafoutis cu prune pe o farfurie, alături de forma de copt cu prăjitura și prune proaspete

Ingrediente

  • 300 gr prune fără sâmburi
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • 3 ouă de mărime medie
  • 100 gr zahăr
  • 200 ml lapte
  • 100 gr de făină
  • un praf de sare
  • puțin unt pentru uns forma
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Mod de preparare

Pregătim o formă de copt rotundă, chiar și o tigaie, după cum puteți vedea, având diametrul de 25 cm. Ungem interiorul formei de copt cu unt.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Feliem prunele și le răspândim în tigaie. Presărăm scorțișoara peste ele.

Într-un bol, spargem ouăle și adăugăm sarea și zahărul, apoi le amestecăm până când devin spumoase. Adăugăm laptele și omogenizăm, apoi încorporăm făina.  Aluatul rezultat este asemănător cu aluatul pentru clătite. Îl turnăm peste prunele din forma de copt.

Coacem deliciosul clafoutis cu fructe pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.

Lăsăm prăjitura să se răcească înainte de a o porționa, altfel ni se va părea necoaptă. O decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Este un desert delicios, merită să-l încercați!