Chifteluțe / Carne tocată

Coroniță din carne tocată în foietaj

Frumos asamblată și decorată, în spiritul sărbătorilor de iarnă, această coroniță din carne tocată în foietaj este ideală pentru masa de Crăciun.

Rețeta este simplă și ușor de preparat, din ingrediente puține și la îndemâna oricui. Și pe lângă această coroniță aperitiv, mai puteți prepara și o coroniță de pâine cu parmezan și rozmarin, foarte gustoasă și aspectuoasă.

Ne dorim să umplem mesele festive cu diferite bunătăți preparate în forme speciale, în spiritul sărbătorilor. Astfel vom încânta mai întâi privirile celor dragi, oferindu-le astfel o stare de bine.

Chiar și friptura o putem prepara într-o formă mai specială, cum puteți vedea în rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit.

Iar turta dulce, specifică sărbătorilor de iarnă, o putem prepara sub formă de figurine, sau sub formă de tort cu blaturi de turtă dulce.

Idei sunt multe, doar trebuie să dăm frâu liber inspirației pentru a-i încânta pe deplin pe cei dragi.

Câteva impresii despre rețeta de coroniță din carne tocată în foietaj

Pentru rețeta de față pregătim mai întâi carnea tocată în tigaie, cu ceapă, usturoi și praz. Adăugăm și puțin bulion, sau o pastă de roșii cu ardei copți. Ca și condimente, adaugă fiecare ce preferă: cimbru, rozmarin, busuioc, etc.

Înfășurăm carnea tocată în aluat foietaj, sau aluat simplu și îi dăm formă de coroniță. Câteva decupaje din aluat în diferite forme, așezate deasupra, vor da aspect plăcut coroniței.

Găsiți pe blog mai multe idei de rețete pentru mese festive, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de coroniță din carne tocată în foietaj.

Coroniță din carne tocată în foietaj secționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos

Gătește Coroniță din carne tocată în foietaj

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

20

Coroniță din carne tocată în foietaj secționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos

Ingrediente

 • 400 gr aluat foietaj
 • 500 gr carne de porc, tocată
 • sare și piper
 • rozmarin
 • 2-3 linguri de ulei
 • 1 ceapă
 • 3 căței de usturoi
 • 1/2 fir de praz
 • 2 linguri cu pastă de roșii și ardei copți
 • 1 ou + 1 albuș
 • Pentru decor:
 • 1 gălbenuș pentru uns
 • semințe de susan
 • sare granulată

Mod de preparare

Mai întâi pregătim umplutura pentru coronița aperitiv.

Punem ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, la intensitate medie. Lăsăm uleiul să se înfierbânte puțin și adăugăm ceapa, usturoiul și prazul, curățate și tocate mărunt. Le amestecăm puțin, doar până când încep să se pătrundă, apoi adăugăm carnea tocată.

Amestecăm bine carnea cu ingredientele din tigaie, pentru a se desface frumos granulele de carne. Când carnea tocată se închide bine la culoare adăugăm pasta de roșii, sare și piper, dar și puțin rozmarin, sau ce condimente preferă fiecare. Din nou amestecăm să se degaje bine aromele și să se întrepătrundă armonios. Apoi lăsăm compoziția pentru umplutură la răcit.

Între timp, lăsăm aluatul foietaj la decongelat.

Pentru a asambla coronița din carne tocată în foietaj, întindem ușor aluatul pe lungime. Tăiem o parte mică din aluat pentru a-l folosi la decupaje. Amestecăm carnea tocată cu un ou și un albuș și o întindem la unul din capetele aluatului, pe lungime. Rulăm aluatul pornind de la capătul cu carnea tocată și îi dăm formă de coroniță. Transferăm coronița în tava de copt tapetată cu hârtie. Pornim și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Decupă aluatul oprit cu forme speciale. Ungem coronița cu gălbenuș de ou diluat cu câteva picături de apă și așezăm decupajele de aluat deasupra. Presărăm semințe de susan și sare granulată printre decupaje.

Coacem minunata coroniță din carne tocată în foietaj la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.

Va fi și gustoasă și aspectuoasă, perfectă pentru o masă de sărbătoare.