Băuturi

Lichior de nuci verzi – Nucată

Lichiorurile sunt băuturile alcoolice mult adorate, mai ales de partea feminină. Sunt ideale servite seara, înainte de cină, sau atunci când stăm la povești cu familia și prietenii. De data aceasta, pentru că este sezonul nucilor verzi, ne-am gândit să preparăm o rețetă de lichior de nuci verzi – Nucată.

Este minunat, are un gust aromat, este mai dens, mai cremos și mai uleios față de alte lichioruri. Chiar și culoarea ne place mult.

Găsiți pe blog și rețeta de dulceață de nuci verzi, așa cum o prepara mama sau bunica. Este o dulceață mai deosebită care merită preparată, chiar dacă necesită mai multă atenție și mai mult efort.

Și pentru că se apropie sezonul murelor vă mai recomand de pe blog și rețeta de lichior de mure. Și acesta este minunat, foarte aromat și frumos colorat. Preparăm lichior din aproape toate fructele. Unul mai bun decât altul. Nici nu știm pe care să îl clasăm pe primul loc. Poate pe cel de zmeură, sau pe cel de afine, ne mai gândim.

Cum se prepară rețeta de lichior de nuci verzi – Nucată

Comparativ cu efortul depus la prepararea rețetei de dulceață de nuci verzi la rețeta de lichior este mai simplu. Nu mai este necesară curățarea nucilor, nu le mai ținem la macerat în zeamă de var sau în apă cu sare de lămâie. Le spălăm bine, le tăiem în sferturi și le punem la macerat direct în alcool. Ulterior preparăm siropul care se poate face după gustul fiecăruia. Însă, pentru aromă deosebită sunt necesare câteva mirodenii.

Noi adăugăm câte puțin din toate: scorțișoară, vanilie, cuișoare, anason stelat, ca la siropurile pentru turta dulce. Se mai pot adăuga și nucșoară, dar și boabe de piper, după cum am văzut că procedează alții.

Dacă și voi îndrăgiți băuturile preparate în casă, găsiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Băuturi”.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de lichior de nuci verzi – Nucată.

Lichior de nuci în sticlă și în pahar

Gătește Lichior de nuci verzi – Nucată

Timp de preparare

30 min

Porții

20

Lichior de nuci în sticlă și în pahar

Ingrediente

  • 1 kg nuci verzi
  • 1 litru vodkă sau alcool dublu rafinat
  • 2 lămâi bio
  • Pentru sirop:
  • 800 gr apă
  • 800 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 2-3 buc. anason stelat
  • 3-4 cuișoare
  • coajă de portocală

Mod de preparare

Spălăm bine nucile, le tăiem în 4 și le punem într-un borcan de sticlă mai mare.

Spălăm bine lămâile, le tăiem în felii și le adăugăm peste nucile din borcan.

Turnăm alcoolul peste nuci si lăsăm borcanul la loc însorit pentru 10-15 zile, acoperit cu un tifon mai gros, o farfuriuță, sau cu capacul. În acest interval de timp lichidul se va închide la culoare de la iodul lăsat de nuci. Din când în când mai agităm borcanul.

După cele 10-15 zile preparăm un sirop din 800 gr de apă cu 800 gr de zahăr în care adăugăm toate mirodeniile enumerate în listă. Lăsăm siropul să fiarbă până când se topește zahărul și devine consistent, dar nu cât siropul pentru dulceață.

Lăsăm siropul să se răcească și îl turnăm în borcanul cu nucile macerate.  Acoperim din nou borcanul și îl mai lăsăm 5-6 zile, la loc umbrit de data aceasta pentru a se întrepătrunde bine toate aromele.

Apoi scurgem deliciosul lichior de nuci verzi printr-un tifon curat și îl îmbuteliem în sticle.

Îl păstrăm în cămară și savurăm din el de câte ori avem poftă.