Gătește Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru baza prăjiturii:
- 2 ouă + 3 albușuri
- 150 gr zahăr
- 150 gr făină
- 1 praf de sare
- coaja răzuită fin de la o lămâie.
- Pentru crema bavareză:
- 500 ml frișcă naturală
- 250 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 20 gr gelatină
- 3 gălbenușuri
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 gr fulgi de ciocolată amăruie
- afine și zmeură pentru decor.
Mod de preparare
Pentru prepararea blatului de pandișpan, mai întâi pregătim o tavă cu dimensiunile de 22/33 cm în care punem hârtie de copt. Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 3 gălbenușuri pe care le vom folosi la cremă.
Peste albușuri presărăm un praf de sare, apoi le mixăm până se spumează. Adăugăm zahărul treptat și le mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie și la final, încorporăm treptat făina.
Întindem compoziția în tavă și coacem blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.
Îl lăsăm să se răcească și preparăm crema.
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Diluăm amestecul cu lapte și fierbem crema la bain marie până când se îngroașă bine. O lăsăm să se tempereze. Hidratăm bine gelatina în apă, o diluăm pe baie de aburi, apoi o amestecăm cu crema ușor fierbinte. Adăugăm și vanilia și lăsăm crema să se răcească, apoi o amestecăm cu frișca bătută și cu fulgii de ciocolată.
Între timp va fi răcit și blatul de pandișpan pe care îl decupăm în două foi de dimensiunile tăvii de chec în care vom monta prăjitura Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.
Îmbrăcăm interiorul tăvii cu folie de prospețime și întindem în ea 1/2 din crema bavareză. Adăugăm prima foaie de blat și o presăm ușor peste cremă. Întindem a doua parte de cremă și adăugăm a doua foaie de blat.
Punem tava cu prăjitura la rece pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă.
Apoi o răsturnăm pe un platou și o decorăm cu zmeură și afine.
O porționăm frumos și îi răsfățăm pe cei dragi cu ea.
COMENTARII