Dulciuri

Mini plăcinte cu vanilie și căpșuni

Atunci când dorim un desert mai simplu și ușor, apelăm la aluatul foietaj pe care îl avem mereu în congelator. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de mini plăcinte cu vanilie și căpșuni.

Este o rețetă simplă, dacă nu muncim la prepararea aluatului. Însă, atunci când îl dorim preparat în casă, putem prepara o cantitate mai mare pe care o păstrăm la congelator. Se comportă ca și cel din comerț. Doar va trebui să-l decongelăm ușor și să-l folosim la rețetele pe care le dorim.

Vedeți aici și rețeta pentru aluat foietaj, preparată în casă. Este perfect și pentru croissante, plăcinte sau alte preparate.

Rețetele cu căpșuni sunt favoritele noastre începând de primăvara când apar căpșunile. Cu toate că găsim pe piață căpșuni și în sezonul rece, nu se compară cu cele de grădină. Dar, pentru a prepara deserturi cu căpșuni și iarna, putem congela căpșunile, ca de altfel și alte fructe.

Citiți aici despre congelarea și decongelarea corectă a fructelor. Sunt sfaturi utile pentru orice gospodină.

Cum preparăm rețeta de mini plăcinte cu vanilie și căpșuni

Despre aluatul foietaj pe care îl folosim la plăcințelele de azi am povestit mai sus. Despre crema de vanilie cu care le vom umple putem spune doar că o preparăm în cel mai clasic mod, din ouă cu lapte și făină.

Vedeți aici și rețeta clasică pentru crema de vanilie.

Pe lângă foietaj și vanilie mai adăugăm și căpșuni întregi, așezate frumos cu vârfurile în sus. Alegem căpșuni nu foarte coapte, pentru a nu se înmuia în timpul tratamentului termic.

Mai găsiți pe blog astfel de rețete simple și delicioase cu căpșuni sau alte fructe. Una dintre acestea este rețeta de tartă cu banane și căpșuni.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta mini plăcinte cu vanilie și căpșuni.

Trei mini plăcinte cu vanilie și căpșuni pe un grătar

Gătește Mini plăcinte cu vanilie și căpșuni

Timp de preparare

15 min

Nivel

mediu

Porții

6

Cinci mini plăcinte cu vanilie și căpșuni alături de pahare cu suc și căpșuni proaspete

Ingrediente

 • 800 gr aluat foietaj
 • 500 gr căpșuni
 • 1 ou pentru uns aluatul.
 • Pentru crema de vanilie:
 • 2 ouă
 • 80 gr zahăr
 • 25 gr făină
 • 250 ml lapte
 • 50 gr unt gras
 • un praf de sare
 • vanilie (pastaie/extract/zahăr vanilat).

Mod de preparare

Mai întâi preparăm crema de vanilie.

Amestecăm într-un bol ouăle cu un praf de sare și zahărul. Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până când capătă consistența unei budinci. Spre final de fierbere adăugăm vanilia, iar după stingerea focului adăugăm untul. Amestecăm până când untul este topit și crema omogenizată.

Punem o folie peste cremă, la contact și o lăsăm la răcit.

Între timp, decongelăm aluatul foietaj și pregătim căpșunile.

Întindem aluatul și îl decupăm în 12 de bucăți dreptunghiulare. Crestăm 6 bucăți de aluat în trei locuri. Acestea vor veni deasupra mini plăcintelor.

Înainte de a asambla mini plăcintele, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Peste bucățile de aluat întregi întindem din crema de vanilie cu ajutorul unui săculeț de ornat. Lăsăm câte 1 cm de margine liberă a aluatului la fiecare latură. Ungem cu ou bătut aceste margini Așezăm câte 6 căpșuni peste crema de vanilie, puse câte două pe rând. Apoi aplicăm foile de aluat crestate, astfel încât în fiecare crestătură vor fi câte două căpșuni.

Așezăm aceste mini plăcinte cu vanilie și căpșuni în tavă, pe hârtie de copt. Apoi introducem tava în cuptor și le coacem timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius.

După coacere, le lăsăm să se răcească și le putem servi. Opțional, le putem decora și cu zahăr pudră.