Rețete fel de fel de la prieteni

Ouă decorate cu tehnica șervețelelor

Printre ouăle vopsite pentru Sărbătorile Pascale, se pot strecura și 5-6 ouă decorate cu tehnica șervețelelor. Sunt frumos colorate și vor fi adorate, mai ales de copii.

Cel mai des folosim metoda de vopsit ouă cu coji de ceapă. Este una dintre cele mai sănătoase metode, prin care excludem vopseaua chimică.

Dar merită încercată și  metoda de vopsit ouăle cu tehnica hârtiei creponate. Chiar dacă aceste metode sunt mai complexe, merită să avem un platou vesel cu ouă frumos colorate pe mesele Sărbătorilor Pascale.

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi. Din meniul pe care îl veți pregăti familiei nu ar trebui să lipsească desertul. De aceea, îți oferim o rețetă tradițională de pască cu aluat de cozonac.

Ouă decorate cu tehnica șervețelelor

Metoda de decorat ouă cu tehnica șervețelelor am primit-o de la prietena blogului nostru, Andra Constantinescu, căreia îi mulțumim că împărtășește cu noi din experiențele ei culinare.

Rețeta deja este inclusă în secțiunea ”Rețete fel de fel de la prieteni”. Este puțin complexă, pentru că necesită mai mult timp, dar și atenție.

Dacă se lucrează ușor și cu răbdare, succesul va fi garantat. Trebuie doar să faceți rost de șervețele imprimate frumos, din cele cu trei straturi și de o pensulă mai specială, cu păr moale. Albușul de ou este cel care va fi aplicat peste decupajul din șervețel. Iar pe deasupra, însă opțional, se mai poate aplica un lipici cu sclipici. Dacă doriți ouăle naturale, fără a folosi agenți chimici, renunțați la acel sclipici.

Vă oferim și indicații despre ouă fierte moi sau tari, cât timp se gătesc corect. În plus, masa de Paște nu este completă fără drob. Tradițional, această rețetă poate fi preparată în așa-numitul prapure, membrana care învelește organele interne ale mielului.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, insistăm a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și metoda pentru ouă decorate cu tehnica șervețelelor.

 

Ouă decorate cu tehnica șervețelelor, așezate în suport de ouă

Gătește Ouă decorate cu tehnica șervețelelor

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Ouă decorate cu tehnica șervețelelor, așezate în suport de ouă

Ingrediente

  • ouă fierte tari
  • șervețele decorative cu 3 straturi
  • o pensulă cu păr de veveriță
  • 1 albuș de ou
  • lipici cu sclipici de diverse culori, opțional

Mod de preparare

Se spală bine ouăle și se pun la fiert în apă cu sare și puțin oțet. Se fierb aproximativ 8 minute, apoi se scurg și se pun în apă rece. Se lasă să se răcească bine și se scot pe un prosop absorbant să se usuce.

Între timp, se decupează imaginile de pe șervețele, ce urmează a fi aplicate pe ouă. Recomandat ar fi să se decupeze imagini mici, ușor de lipit, pentru a nu se forma cute.

Se înlătură cele 2 straturi de la șervețele, păstrându-se stratul cu imaginea imprimată.

Se bate un albuș de ou doar atât cât să se omogenizeze.

Se fixează imaginea decupată de pe șervețel pe ou și se aplică un strat de albuș cu ajutorul pensulei. Se aplică începând din interior către exterior, pentru a scoate aerul de sub șervețel și pentru a nu se forma pliuri.

Șervețelul are tendința de a se dilata ușor când se umezește, deci se va apăsa ușor cu pensula.

Se lasă să se usuce, apoi se poate aplica și al doilea decupaj pe partea opusă.

Se așază ouăle într-un suport, sau pe un prosop de bucătărie.

După ce ați aplicat decupajele dorite și ouăle s-au uscat, puteți să le decorați cu lipici cu sclipici, pe care îl aplicați cu ajutorul pensulei. Se lasă, din nou, ouăle să se usuce.

La final, opțional, se poate aplică pe toată suprafața ouălor un strat de lac pe baza de apă pentru a da un plus de strălucire și pentru ca sclipiciul să nu se ia pe mâini. Din nou, ouăle se lasă să se usuce.

În speranța că vă place această metodă, vă dorim spor la decorat ouă cu tehnica șervețelelor!