Băuturi

Rețetă rapidă de socată

Cu toate că preparăm socata în mai multe moduri, când pofta este mare și dorim să ne răsfățăm cu delicioasa băutură cât mai rapid, apelăm la această rețetă rapidă de socată.

Este rețeta celei mai îndrăgite băuturi răcoritoare din bucătăria tradițională românească. Pe blog mai găsiți și rețeta simplă de socată, fără ingrediente ajutătoare pentru fermentare. Însă, timpul de fermentare poate dura până la 7 zile. În plus, socata nu iese acidulată.

Citește și: Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească

De data aceasta ne-am dorit o băutură răcoritoare mai rapid de preparat și cu gust acidulat.

Și pentru că este sezonul florilor de soc, vă recomand să le includeți și în alte rețete culinare.

Găsiți pe blog și rețeta de dulceață din flori de soc, foarte gustoasă și aromată. Este o dulceață fină și delicată care cucerește de la prima degustare. Odată rețeta preparată, se va cere an de an repetată.

Mai găsiți pe blog și rețeta de sirop natural din flori de soc. Acesta merită preparat pentru deliciul de mai târziu. Se depozitează în cămară îmbuteliat în sticle și se poate păstra chiar și 2-3 ani.

Ce conține această rețetă rapidă de socată

Rețeta de băutură rapidă din flori de soc pe lângă ingredientele de bază: flori de soc, apă, zahăr și lămâie mai conține și puțină drojdie proaspătă. Drojdia adăugată ajută la fermentarea mai rapidă a florilor de soc, dar oferă și acel plus de aciditate băuturii.

Găsiți pe blog mai multe rețete de băuturi cu care vă puteți delecta în zilele caniculare de vară și nu numai.

ar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru această rețetă rapidă de socată.

Borcan și pahare cu socată

Gătește Rețetă rapidă de socată

Timp de preparare

36 ore

Porții

20

Borcan și pahare cu socată

Ingrediente

  • 10 l apă
  • 25 flori mari de soc
  • 1 kg zahăr
  • 6 lămâi
  • drojdie proaspătă cât un bob de mazăre

Mod de preparare

Pregătim 3 borcane de sticlă de câte 3 litri fiecare. Le spălăm bine cu apă și detergent, le clătim și le lăsăm la uscat.

Alegem florile de soc cele mai curate și mai înflorite. Le scuturăm ușor să nu aibă insecte. Apoi le clătim în apă rece și le lăsăm la scurs.

Împărțim florile și le așezăm în borcane. Adăugăm și felii de la 4 lămâi.

De la două lămâi stoarcem sucul direct în apă. Tot în apă adăugăm și zahărul și drojdia și amestecăm bine până la dizolvare.

Apoi adăugăm siropul rezultat peste florile și feliile de lămâi din borcane.

Acoperim borcanele cu tifon, așezăm și capacele, dar fără a le închide și lăsăm borcanele la loc însorit pentru 36 de ore. Mai agităm din când în când borcanele pe parcursul timpului.

După acest interval de timp strecurăm socata, o punem în sticle și o depozităm în frigider. Ne putem delecta cu ea până la 2 săptămâni.

Este delicioasă, mai ales servită cu cuburi de gheață!