Băuturi

Sirop natural din flori de soc, cu lămâie și ghimbir

Iată că a sosit și sezonul florilor de soc mult adorate pentru parfumul și proprietățile lor, iar prima rețetă preparată este un delicios sirop natural din flori de soc cu lămâie și ghimbir. Foarte gustos și foarte aromat iese, este perfect pentru a-l savura cu apă minerală și cuburi de gheață.

Cea mai apreciată băutură din flori de soc este, de departe socata. Însă și ceaiul de soc este bun și foarte recomandat în diverse afecțiuni.

Specialiștii ne asigură că florile și si fructele de soc reprezintă un izvor de beneficii pentru sănătate. Au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare și sunt folosite de ani buni în scopuri curative. Florile de soc conțin quercetină, substanță cu efecte pozitive asupra colesterolului LDL.

Ceaiul din flori de soc este foarte eficient în ameliorarea simptomelor specifice răcelii. Dar și socata și siropul de soc au efecte benefice asupra sănătății organismului. Deci nu ezitați să preparați aceste minunate băuturi.

Vă mai recomand și rețeta de sirop din flori de salcâm care se prepară tot în această perioadă.

Rețetă de sirop natural din flori de soc cu lămâie și ghimbir

Rețeta acestui sirop este mai specială pentru că am adăugat și ghimbir răzuit, dar și multă lămâie. Și ghimbirul și lămâia au proprietăți benefice, deci acest sirop va fi un adevărat izvor de sănătate, chiar dacă conține și zahăr.

Tot din flori de soc mai putem prepara și dulceață, însă foarte delicioasă este dulceața din fructe de soc.

Mai găsiți pe blog și rețeta simplă a siropului din flori de soc, la secțiunea ”Băuturi”.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Sirop de sos ăn pahar și în carafă

Gătește Sirop natural din flori de soc, cu lămâie și ghimbir

Sirop natural din flori de soc, cu lămâie și ghimbir în sticlă, alături de un coș cu flori

Ingrediente

  • 500 gr flori de soc
  • 3 l apă
  • 2 kg zahăr
  • 5 lămâi
  • 30 gr ghimbir răzuit

Mod de preparare

Florile de soc, proaspăt culese, se pun într-o sită și se toarnă peste ele apă rece. Se clătesc în 2-3 ape, pentru a fi sigură că îndepărtăm toate impuritățile.

Apoi, se pun într-un vas, împreună cu felii de la 2 lămâi bio, bine spălate.

Se adaugă apa peste ele si se fierb 10 minute de la primul clocot. Apoi se lasă să se răcească.

După răcire,  se înlătură lămâile, iar vasul se dă la rece pentru 24 de ore.

A doua zi, se scurg florile, iar lichidul se trece printr-un tifon. Se adaugă zahărul si se pune siropul din flori de soc la fiert până devine foarte consistent, aproape ca cel pentru dulceață.

Pe parcursul fierberii, se mai adaugă zeamă de lămâie, iar spre final, ghimbirul răzuit, împachetat într-un tifon curat, care se va înlătura ulterior. Cam 5-6 minute se va fierbe ghimbirul, pentru a nu-și pierde proprietățile.

Siropul din flori de soc se pune fierbinte în sticle sterilizate.

Se înfiletează imediat capacele și se împăturesc sticlele în pături. Se lasă așa până la răcirea completă, apoi se etichetează și se trec în cămară.

Să vă fie de folos!