Gătește Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 20 ml esență de rom
- Pentru cremă:
- 250 gr mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă (35% grăasime)
- 200 gr ciocolată albă
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare
- 250 gr de căpșuni
- rulouri de ciocolată neagră pentru decor
Mod de preparare
Pentru a prepara foaia de ruladă cu cacao mai întâi aducem ouăle, mai precis albușurile la temperatura camerei. După ce le separăm de gălbenușuri le lăsăm minim 10 minute la temperatura camerei presărate cu sare.
În acest timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi amestecăm gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până devin spumoase și zahărul se dizolvă. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua.
Apoi, mixăm albușuri până devin cristaline. Adăugăm lingură cu lingură cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și le mixăm până le transformăm într-o bezea fermă. Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor cu o spatulă.
Întindem aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
După coacere, răsturnăm foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit și o rulăm în acesta împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi desfacem ușor hârtia de copt
Între timp pregătim crema de ciocolată albă cu mascarpone și frișcă, dar și căpșunile. Mai întâi topim ciocolata la bain marie în 100 ml de smântână lichidă. O lăsăm, apoi să se răcească și o amestecăm cu mascarponele. Restul de smântână o mixăm împreună cu zahărul pudră până obținem o frișcă fermă. Încorporăm frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone, răcită. Adăugăm și un praf de sare pentru a intensifica gustul.
Spălăm căpșunile, le lăsăm să se scurgă, le curățăm și le tăiem în sferturi sau jumătăți. le amestecăm ușor în cremă.
Când foaia de ruladă este răcită, o desfacem ușor din prosop și îndepărtăm hârtia de copt.
Întindem peste ea crema și o rulăm strâns. O împachetăm în hârtia de copt și o dăm la rece pentru o oră.
După acest interval o decorăm cu puțină cremă de ciocolată albă pe care avem grijă să o oprim, dar și cu ciocolată neagră.
O porționăm și o servim cu poftă alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII