Gătește Ruladă cu cremă de mentă și ciocolată
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
- 5 ouă medii
- 100 gr făină
- 25 gr cacao
- 125 gr zahăr
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de rom.
- Pentru cremă:
- 100 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 ml sirop de mentă
- 25 ml lichior de mentă, opțional
- 200 gr ciocolată albă
- 250 gr mascarpone
- un praf de sare
- 50 gr ciocolată amăruie, răzuită.
- Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 75 ml smântână pentru frișcă.
- Pentru decor:
- biscuiți cu ciocolată
- puțină cremă
- frunze de mentă.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului pentru foaia de ruladă.
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie în tava de copt. Apoi separăm albușurile de gălbenușuri și le lăsăm minim 15 minute la temperatura camerei. Presărăm puțină sare peste albușuri.
Cum preparăm foaia pentru ruladă cu cremă de mentă și ciocolată
Adăugăm peste gălbenușuri jumătate din cantitatea de zahăr. Le amestecăm până când devin spumoase și granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.
Mixăm albușurile cu telul sau cu mixerul, până când devin cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând intens până când le transformăm într-o bezea fermă. Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosim o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții, pentru a obține un aluat aerat.
Întindem aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tava tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.
Umezim un ștergar curat de bucătărie, dar îl stoarcem bine și îl așezăm pe masă. Răsturnăm foaia de ruladă coaptă pe el și o rulăm în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi o desfacem și îndepărtăm ușor hârtia de copt.
Cum preparăm crema de mentă
Pentru a prepara crema de mentă, mai întâi topim ciocolata la bain marie în 100 ml de smântână lichidă + 100 ml sirop de mentă. O lăsăm să se răcească și o amestecăm cu mascarpone. Adăugăm și puțin lichior de mentă, opțional, dar și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.
Dăm deoparte 4-5 linguri din crema de mentă, iar restul o întindem peste foaia de ruladă. Presărăm și ciocolata răzuită și rulăm foaia cu crema de mentă în interior.
Împachetăm delicioasa ruladă cu cremă de mentă și ciocolată în hârtia de copt și o punem la rece pentru aproximativ 2 ore.
Apoi vom prepara glazura de ciocolată. Pentru aceasta doar vom încălzi smântâna pentru frișcă și topim ciocolata ruptă în ea. Amestecăm până când compoziția devine omogenă și o întindem peste rulada așezată pe un grătar.
Lăsăm glazura de ciocolată să devină fermă peste ruladă, apoi decorăm rulada după propria imaginație și o putem porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII