Dulciuri

Ruladă cu cremă de mentă și ciocolată

Dacă vă place aroma de mentă în deserturi, avem pentru voi o rețetă de ruladă cu cremă de mentă și ciocolată. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul este absolut delicios și aspectul spectaculos.

Ne plac rețetele de rulade, le preparăm mai ales pentru aspectul elegant pe care îl au ruladele în secțiune. Le preparăm și ca desert de weekend, dar și pentru platoul cu deserturi festive.

Una dintre cele mai apreciate rețete pe blog, din categoria ruladelor, este rețeta de ruladă Pavlova, cu mascarpone și fructe. Contrastul de arome și culori din acest desert delicios va cuceri instant orice pofticios. Foaia de bezea dulce se completează perfect cu crema de mascarpone și gustul acrișor al fructelor.

O altă rețetă de ruladă simplă, dar foarte gustoasă și spectaculoasă este rețeta de ruladă cu ciocolată albă și vișine. Foaia de cacao s-a combinat armonios cu crema de ciocolată albă cu mascarpone și vișinele. Vișinele pot fi înlocuite și cu zmeură, căpșuni sau alte fructe frumos colorate.

Cum preparăm rețeta de ruladă cu cremă de mentă și ciocolată

Pentru rulada din rețeta actuală preparăm o foaie de ruladă cu cacao pentru a avea contrast de culori. Crema de mentă o preparăm cu ciocolată albă, smântână pentru frișcă și mascarpone. Pentru aromă și culoare folosim sirop concentrat de mentă, dar și puțin lichior de mentă.

Lichiorul de mentă este opțional, dar oferă un plus de gust și aromă cremei.

Vedeți aici și rețeta pentru lichior de mentă preparat în casă.

Iar dacă băuturile pe bază de mentă nu oferă culoarea optimă, puteți folosi și 1-2 picături de colorant verde.

Dacă și voi adorați ruladele ca desert și sunteți în căutare de rețete delicioase, găsiți pe blog o colecție de rețete, de unde vă puteți inspira. Tastați cuvântul ”ruladă” în caseta de căutare de pe blog și le veți descoperi.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ruladă cu cremă de mentă și ciocolată.

Ruladă cu cremă de mentă și ciocolată secționată pe un grătar, alături de două porții de ruladă pe două farfurii și un ceainic alb

Gătește Ruladă cu cremă de mentă și ciocolată

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Ruladă cu cremă de mentă și ciocolată secționată pe un grătar, alături de două porții de ruladă pe două farfurii și un ceainic alb

Ingrediente

  • Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:
  • 5 ouă medii
  • 100 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de rom.
  • Pentru cremă:
  • 100 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 100 ml sirop de mentă
  • 25 ml lichior de mentă, opțional
  • 200 gr ciocolată albă
  • 250 gr mascarpone
  • un praf de sare
  • 50 gr ciocolată amăruie, răzuită.
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 75 ml smântână pentru frișcă.
  • Pentru decor:
  • biscuiți cu ciocolată
  • puțină cremă
  • frunze de mentă.

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului pentru foaia de ruladă.

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie în tava de copt. Apoi separăm albușurile de gălbenușuri și le lăsăm minim 15 minute la temperatura camerei. Presărăm puțină sare peste albușuri.

Cum preparăm foaia pentru ruladă cu cremă de mentă și ciocolată

Adăugăm peste gălbenușuri jumătate din cantitatea de zahăr. Le amestecăm până când devin spumoase și granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm uleiul și esența și omogenizăm compoziția. Apoi, adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu pudra de cacao.

Mixăm albușurile cu telul sau cu mixerul, până când devin cristaline. Adăugăm treptat, cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, amestecând intens până când le transformăm într-o bezea fermă.  Amestecăm bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri. Folosim o spatulă pentru amestecarea celor două compoziții, pentru a obține un aluat aerat.

Întindem aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tava tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade.

Umezim un ștergar curat de bucătărie, dar îl stoarcem bine și îl așezăm pe masă. Răsturnăm foaia de ruladă coaptă pe el și o rulăm în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Lăsăm foaia de ruladă să se răcească în ștergar, apoi o  desfacem și îndepărtăm ușor hârtia de copt.

Cum preparăm crema de mentă

Pentru a prepara crema de mentă, mai întâi topim ciocolata la bain marie în 100 ml de smântână lichidă + 100 ml sirop de mentă. O lăsăm să se răcească și o amestecăm cu mascarpone. Adăugăm și puțin lichior de mentă, opțional, dar și un praf de sare pentru a intensifica gustul cremei.

Dăm deoparte 4-5 linguri din crema de mentă, iar restul o întindem peste foaia de ruladă. Presărăm și ciocolata răzuită și rulăm foaia cu crema de mentă în interior.

Împachetăm delicioasa ruladă cu cremă de mentă și ciocolată în hârtia de copt și o punem la rece pentru aproximativ 2 ore.

Apoi vom prepara glazura de ciocolată. Pentru aceasta doar vom încălzi smântâna pentru frișcă și topim ciocolata ruptă în ea. Amestecăm până când compoziția devine omogenă și o întindem peste rulada așezată pe un grătar.

Lăsăm glazura de ciocolată să devină fermă peste ruladă, apoi decorăm rulada după propria imaginație și o putem porționa.

Spor și poftă bună!