Ciorbe / Supe

Supă cremă de gălbiori

Cel mai mult ne plac gălbiorii cu usturoi, sau cu ceapă la tigaie, dar dacă dispunem de mai mulți, preparăm și câte o supă cremă de gălbiori. Este delicioasă, cremoasă și plăcut colorată.

Sezonul gălbiorilor de pădure începe prin iulie și se termină prin noiembrie, dar numai dacă timpul este ploios în aceste perioade. Apar în același timp cu hribii și prin aceleași locuri. Se deosebesc de alte ciuperci prin culoarea lor gălbui-maronie și prin forma pălăriei drepte și raze mici și aspre.

De fiecare dată când plecam la adunat de hribi prin păduri, în copilărie, găseam și gălbiori. Bunica ni-i prepara separat de hribi, cu usturoi, sau sub formă de ciulama. Hribii ni-i prepara la tigaie cu multă ceapă și mărar.

Sunt foarte apreciate cele două tipuri de ciuperci, de aici și prețul mare, în comerț. De obicei, când nu le găsim în pădure și le achiziționăm din comerț, luăm cantități mai mici din fiecare și le preparăm împreună.

Vedeți aici o rețetă de fondue de brânzeturi cu ciuperci sotate! Este o rețetă din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Și mai găsiți pe blog o rețetă de supă cremă de ciuperci champignon, mai simplă, dar foarte gustoasă.

Cum de prepară rețeta de supă cremă de gălbiori

Supa cremă se prepară destul de simplu și într-un timp relativ, scurt. Gălbiorii se pot fierbe mai întâi în apă cu sare, apoi se trag la tigaie cu celelalte legume. Sau, se pot trage direct la tigaie și adăuga peste ei supă de legume sau apă fierbinte. Morcovul tras la tigaie va oferi un plus de gust dulceag, dar și un plus de culoare supei cremă.

Spre final de preparare, dacă se dorește o supă cremă mai densă și mai cremoasă, se pot topi în ea și brânzeturi. Noi am preferat-o simplă.

dacă și voi adorați preparatele cu ciuperci, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de supă cremă de gălbiori.

Supă cremă de gălbiori în două boluri albe pe un ștergar gri, alături de un bol cu crutoane, gălbiori proaspeți și rozmarin

Gătește Supă cremă de gălbiori

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

6

Supă cremă de gălbiori în două boluri albe pe un ștergar gri, alături de un bol cu crutoane, gălbiori proaspeți și rozmarin

Ingrediente

  • 500 gr gălbiori
  • 750 ml apă
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov mare
  • 1 cartof
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 400 ml smântână de gătit
  • sare și piper
  • pătrunjel și rozmarin

Mod de preparare

Se pregătesc gălbiorii curățându-i de impurități și clătindu-i bine în apă rece. Apoi se fierb în apă clocotită cu o linguriță de sare, păstrând și câțiva gălbiori nefierți, pentru decor. Nu îi fierbem decât 7-8 minute, atât cât să se pătrundă ușor și să-și lase din savoare în apă. Îi scurgem și îi tocăm mărunt.

Curățăm și tocăm mărunt ceapa și morcovul. Apoi le punem la călit în uleiul înfierbântat până încep să se pătrundă. Adăugăm gălbiorii scurși și îi amestecăm bine cu ingredientele de pe foc. Presărăm și puțin piper peste ei.

Adăugăm supa în care au fiert gălbiorii și un cartof curățat și tăiat în cuburi. Mai lăsăm ingredientele să fiarbă, pentru aproximativ 15 minute. Scurgem din supă și trecem ingredientele prin blender și printr-o sită deasă. Adăugăm smântâna lichidă și completăm cu supa scursă, atât cât să potrivim textura supei-creme. Mai fierbem delicioasa supă cremă de gălbiori pentru 5-6 minute, timp în care adăugăm și un cățel de usturoi curățat și răzuit și mai potrivim gustul cu sare și piper.

Gălbiorii opriți îi feliem și îi sotăm în ulei încins pentru a decora cu ei supa cremă.

Decorăm supa cremă și cu pătrunjel verde și crenguțe de rozmarin, proaspăt.

Este delicioasă, mai ales servită cu crutoane aromate.