Dulciuri

Tort Esterhazy. Un tort fin cu gust divin

Pentru masa de Revelion, sau pentru orice momente speciale petrecute alături de cei dragi, este perfectă a fi preparată rețeta de tort Esterhazy.

Tortul Esterhazy (Eszterházy) este un tort elegant și absolut delicios, inspirat din bucătăria ungurească. Denumirea lui a fost stabilită după numele prințului ungur Paul de Eszterhazy.

Rețeta a fost inventată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe parcurs, tortul a devenit unul dintre cele mai cunoscute torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare. Din 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar.

Citește și: Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Rețeta este asemănătoare cu rețeta de tort egiptean, cu diferența că lipsește frișca și zahărul caramelizat. În schimb are o glazură deosebită din fondant cu ciocolată neagră ce oferă tortului o eleganță aparte.

Găsiți pe blog rețeta de glazură fondantă, sau puteți apela la fondantul din comerț.

Din categoria rețetelor de tort cu foi de bezea, absolut delicioase, vă mai recomand de pe blog și rețeta de tort cu alune și cafea. Este un tort la care puteți folosi albușurile rămase de la alte preparate.

Citește și: Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez

Ce conține minunatul tort Esterhazy

Tortul unguresc Esterhazy este format din 6 foi de bezea cu nucă, umplute cu o cremă de vanilie cu nuci și brandy. Este decorat cu glazură albă din fondant iar firele ce imită pânza de păianjen sunt din ciocolată amăruie. Acest decor oferă tortului un aspect frumos și o eleganță aparte. Pe margini se decorează cu fulgi de migdale, alune, sau nuci. Fulgii de migdale contribuie la eleganța tortului.

Citește și: Tort de ciocolată cu zmeură, delicios și foarte aromat

Mai găsiți pe blog o colecție de rețete de torturi sau prăjituri cu foi de bezea, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

Citește și: Tort în formă de inimioară cu zmeură și mascarpone

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Esterhazy.

Citește și: Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă

Tort Esterhazy secționat pe platou și pe farfurie, alături de recipiente albe cu cafea

Gătește Tort Esterhazy. Un tort fin cu gust divin

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Tort Esterhazy pe un platou alb cu picior

Ingrediente

  • Pentru 6 foi de 24 cm diametrul:
  • 12 albușuri de ouă medii
  • 300 gr zahăr
  • 300 gr nuci
  • 50 gr făină
  • Pentru crema de vanilie:
  • 12 gălbenușuri
  • 250 gr zahăr
  • 750 ml lapte
  • 75 gr făină
  • 50 gr nucă prăjită și măcinată fin
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 350 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr brandy
  • Pentru decor:
  • fondant alb
  • 100 gr gem de caise
  • 50 gr ciocolată amăruie
  • 50 gr fulgi de migdale

Mod de preparare

Înainte de a ne apuca de preparat compoziția pentru blaturile de bezea ale tortului, trebuie aduse la temperatura camerei albușurile de ouă. Astfel, acestea se vor mixa mult mai bine, iar bezeaua va ieși fermă și nu se va lăsa în timpul tratamentului termic.

Preparare blaturi de bezea cu nucă.

Presărăm sare peste albușurile, ținute cel puțin 20 de minute la temperatura camerei și le mixăm energic până devin cristaline și spumoase. Continuăm mixarea lor adăugând, treptat, zahărul până când vom obține o bezea foarte fermă.

Îndepărtăm mixerul și cu ajutorul unei spatule, cu mișcări circulare de jos în sus, încorporăm nuca măcinată fin.

Din această compoziție se coc, într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt șase foi de bezea cu diametrul de 24 cm. Coacem câte două odată pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius.

Preparare cremă de vanilie pentru tort Esterhazy

Gălbenușurile se pun într-o cratiță cu pereți dubli, se presară cu puțină sare și se amestecă pentru a li se intensifica culoarea. Apoi se amestecă cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă în fir subțire laptele, amestecând continuu, apoi se adaugă făina și din nou se omogenizează.

Se transferă cratița pe foc de intensitate mică și se fierbe crema de vanilie până se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Spre final de fierbere se adaugă vanilia, nuca măcinată fin. Se acoperă crema la contact cu folie de prospețime și se lasă la răcit. Apoi se încorporează în cremă untul moale, ținut la temperatura camerei și la final se adaugă brandy.

Crema de vanilie se întinde în strat uniform între foile de bezea cu nucă, după ce acestea s-au răcit. Se întinde puțină cremă și pe lateralele tortului, apoi se aplică fulgi de migdale trași ușor la tigaie.

Deasupra tortului se întinde un strat subțire din gem de caise ușor încălzit la bain marie.

Peste acesta se aplică fondantul alb și se trasează cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui având vârful cel mai subțire.

Cu o scobitoare se trasează linii drepte, alternând direcția de la centru spre margini  și de la margini spre centru. Se pune tortul la rece pentru 5-6 ore, apoi se poate secționa. Ideal ar fi să se lase tortul de pe o zi pe alta.

Este un tort fin cu gust divin.