PRAJITURA CU FOI SI CREMA DE CACAO

 

Prajitura cu foi si crema de cacao, o reteta veche, cu amintiri din copilarie. Este acel gen de prajitura din care mananci si parca nu te poti opri, in ciuda faptului ca este atat de simpla, nepretentioasa, preparata din cateva ingrediente pe care le avem mai tot timpul la indemana.

Foile, dupa ce sunt umplute, se fragezesc minunat iar crema de cacao este absolut delicioasa si aromata cu rom. Glazura ciocolatoasa ii da un plus de gust si aspect, si se topeste pur si simplu in gura. Asadar, incercati-o, va asigur ca este delicioasa.

Ingrediente

  • Foi ( 6 bucati, 30×33 cm )
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite rase de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 2 linguri de otet (sau zeama de lamaie )
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 650-670 g faina
  • Crema de cacao
  • 200 g zahar
  • 100 g faina
  • 40 g cacao
  • 750 ml lapte
  • 250 g unt
  • 1 lingura esenta de rom
  • Glazura
  • 100 g ciocolata de menaj (54% cacao)
  • 50 g unt
  • 50 ml lapte

Mod de preparare prajitura cu foi si crema de cacao

Prima data ne ocupam de foi.

Intr-un bol batem ouale cu zaharul si un praf de sare, adaugam laptele si amestecam bine sa se topeasca zaharul complet. Turnam uleiul, punem vanilia si amoniacul stins cu doua linguri de otet sau zeama de lamaie.

Incorporam faina si framantam pana obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale.

Impartim aluatul in 6 bucati (in jur de 200 g/una ) si intindem foi subtiri, pe care le punem pe fundul tavii presarate cu faina. Si pe blatul de lucru presarati faina sa puteti intinde foile mai usor patru ca sunt foarte subtiri. Inainte de a le baga la cuptor intepati-le din loc in loc cu o furculita pentru a evita umflaturile 🙂 .

Eu folosesc tavile de la aragaz care au 30×33 cm si, inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie, dau drumul cuptorului sa se incalzeasca (la 180° C ) si apoi intind alta foaie. Am astfel pregatite doua foi pe tavi si, pe masa de lucru mai intind una. Foile se coc foarte repede, dureaza 10-13 minute, asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele. Cand s-au rumenit usor sunt gata.

Lasati-le deoparte, suprapuse si acoperite cu un prosop de bucatarie.

E timpul sa preparam crema.

Intr-o craticioara amestecati zaharul cu cacaoa si faina, apoi turnati laptele in fir si amestecati bine sa se omogenizeze. Puneti vasul pe foc si fierbeti crema amestecand continuu sa nu se lipeasca. De cand a dat primul clocot, fierbeti inca 5 minute pentru a se gati faina.

Stingeti focul apoi si adaugati untul taiat cubulete si esenta de rom.

Dupa ce s-a mai racorit crema, puteti umple foile.

Asezati peste prajitura un capac de lemn, plastic sau ce aveti la indemana si puneti o greutate deasupra.

Lasati prajitura la rece 5-6 ore sau mai bine peste noapte sa se inmoaie foile.

Apoi preparati glazura, topind impreuna ingredientele date.

Lasati-o sa se raceasca si apoi intindeti-o peste prajitura.

Dupa ce s-a intarit, puteti portiona si manca prajitura. Pofta buna!

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

2 comentarii la “PRAJITURA CU FOI SI CREMA DE CACAO”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *